Slaget om jourtiden avgjord: ”Dystert bland personalen”

Uppdaterad
Publicerad

Trots protester mot att införa jourtid för ambulanspersonal kommer Region Gävleborg att genomföra förslaget. De fackliga förhandlingarna slutade i oenighet och personalen är besvikna säger Rasmus Bjerén som är förtroendevald på Vårdförbundet.

– Det har varit väldigt dystra och bistra reaktioner bland personalen idag. På förmiddagen var en av mina kollegor in på stationen för att lämna sin uppsägning och grät, säger Rasmus Bjerén.

Region Gävleborg kommer alltså, redan i april, införa jourtjänstgöring på vissa arbetspass nattetid inom ambulansverksamheten. Beslutet som ska spara 4,5 miljoner årligen har mött skarp kritik från personal som menar att de kommer att få sämre tid till återhämtning och att de måste jobba en extra månad per år för att få ihop till samma lön. Men oron är också stor över att patientsäkerheten kommer att vara i fara.

Jourtid inom ambulansen

– Vi ser att man tar in och vi får signaler från länet att det kommer in nyexaminerade sjuksköterskor i vår verksamhet något man tidigare inte har tyckt varit passande eftersom man behöver ha erfarenhet. Vi ser också trötthetsaspekten, kommer vi att kunna genomföra det här med bibehållen kvalité. Studier visar motsatsen till det, säger Rasmus Bjerén.

”Kan ta in hyrpersonal”

Enligt Region Gävleborg var övertidskostnaden för ambulansen på nästan 10 miljoner förra året. Att införa jour istället för aktiv arbetstid, är det alternativ som kommer att få bäst ekonomisk effekt. Trots att man är medveten om att risken är stor att många säger upp sig kommer det att genomföras säger divisionschef Helena Björkman.

– Vi kommer att jobba på olika sätt kring den frågan. Det kan bli lösningar som att ta in hyrpersonal, fördela om resurser internt inom hälso- och sjukvården eller samverkan med andra län.

Är det värt att genomföra det, även om ni riskerar att tappa personal?

– I ett kortsiktigt perspektiv får det stora konsekvenser som inte är önskvärda. Vi måste också fundera på att jobba i ett längre perspektiv och där ser vi att komma till rätta med övertiden är ett sätt. Sen finns det också en motivering i det här och det handlar om att vi måste ha en likriktning och jobba inom samma system inom hela hälso- och sjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jourtid inom ambulansen

Mer i ämnet