– Folk började grina.
– Det är en tragedi för Hudiksvall.
Så lät några av rösterna i maj 2013 när Ericsson meddelade att fabriken i Hudiksvall skulle läggas ned och 318 anställda förlora sina arbeten.
Fackföreningarna stred för att en konsult skulle se över möjligheterna att hitta någon som var villig att ta över fabriken. Drygt ett halvår senare var kontrakten påskrivna och Hexatronic tog över fabriken och 100 anställda.
I dag, tre år senare, tillverkar man samma typ av produkter som Ericsson gjorde; fiberkabel, kopparkabel och sjökabel. Verksamheten blomstrar och ytterligare 65 personer har fått jobb.
– Den stora skillnaden oss jämfört med Ericsson-tiden är att det här är kärnaffären. Vi är så fokuserade, går det här dåligt för oss så går det jättedåligt för hela Hexatronic. Gick det här dåligt på Ericsson-tiden så märks det knappt, för det var en så liten del, säger Henrik Larsson Lyon, vd för Hexatronic.
”Sköttes med vänsterarmbågen”
Även facket märker att fabriken i Hudiksvall har hamnat i ett större fokus jämfört med Ericsson-tiden, då man upplevde sig som väldigt liten i den stora koncernen.
– På sista tiden skötte man det här med vänsterarmbågen. Vi var inte kärnverksamheten inom Ericsson, de fokuserade på mobilsystem, kabel var inte lika sexigt. Så det är fantastiskt att vi kan stå här, tre år senare, och känna att det är en nytändning, säger Mikael Andersson, klubbordförande IF Metall.
Tror på tillverkningsindustrin
Nyligen meddelade Ericsson att 3 000 anställda ska sägas upp och i stort sett upphöra med all tillverkning i Sverige. Vd:n för Hexatronic ser dock ljust på framtiden för svensk tillverkningsindustri.
– Jag tror absolut att det har en positiv framtid, sen är det klart att den tillverkningsindustri som är väldigt arbetsintensiv och basic, där blir det tuffare, men ligger man i framkant i produktutveckling så har man bättre förutsättningar att behålla produktion också, säger Henrik Larsson Lyon.