Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Engelbrekts tillsammans med dottern Gerda som har grav autism och måttlig intellektuell funktionsnedsättning. Foto: Mikael Johansson/SVT

Vanligt midsommarfirande passar inte alla: ”Intrycken blir för många”

Uppdaterad
Publicerad

”Vanligt” midsommarfirande passar inte alla. I Axmar bruk, norr om Gävle, firades en midsommar som fungerade även för dom som har svårt för ett vanligt midsommarfirande.

Har man en intellektuell funktionsnedsättning så förstår man inte alltid sociala regler och när intrycken blir för många kan det också bli ett utbrott. Ett utbrott som förstör firandet för familjen, men också andra besökare, förklarar Helen Engelbarts som själv har dottern Gerda som är extremt intryckskänslig.

– Därför ordnar vi ett midsommarfirande där vi minskar intrycken och det är okej att få ett utbrott utan att andra stirrar och tror att vi inte kan ta hand om våra barn, säger hon.

Hör Helena Engelbrekts berätta i videon om midsommarfirandet som fick henne ta initiativet till den här midsommarfirandet för ”funkisar” hemma på gården i Axmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.