Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du mammans uppmaning att prata med sina ungdomar och sätta stopp för att publicera kränkande material på exposekonton. Foto: Naima Abdi/SVT

13-årings intima bilder spreds på exposekonton – mamman: ”Känner mig maktlös”

Uppdaterad
Publicerad

– Sedan min dotter blev utsatt har hon inte gått till skolan, berättar mamman.

Nu vill hon att fler föräldrar ska känna till vilka konsekvenser exposekonton på sociala medier kan få för barn.

– Även om konton anmäls och stängs ned skapas det hela tiden nya, berättar mamman som känner maktlöshet om det som händer sitt barn på sociala medier.

Förnedrande och kränkande innehåll

Ett exposekonto är ett konto vars ändamål är att sprida förnedrande eller kränkande filmer och bilder. Det kan till exempel röra sig om på misshandel, våldtäkter, slagsmål eller nakna kroppar.

Ofta är det även barn och unga själva som ligger bakom dessa konton, och riktar sig till sin egen bekantskapskrets. De är dock inte alltid medvetna om att det de gör är olagligt.

I klippet hör du hennes uppmaningar till andra föräldrar att bli medvetna om vad ungdomar utsätter andra för på nätet och ingripa.

Mamman ”Sara” heter egentligen något annat.

Gör så här om du blir utsatt

• Prata med en vuxen du har förtroende för.

• Samla bevis, bilder och videoklipp. Ta en skärmavbild, spela in telefonens skärm eller ladda ned foton och filmer. Ju mer bevis du samlar desto lättare kommer det att bli för polisen.

• Polisanmäl kontot och händelsen.

• Kontakta plattformen. Varje plattform har en policy och de tillåter inte olagliga aktiviteter.

Källa: Stiftelsen Aktiv Skola

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.