Efter olyckan fördes mannen till sjukhus för kontroll. Foto: Arkivbild SVT

Arbetare kritisk till rutiner vid olycka

Uppdaterad
Publicerad

En arbetare vid Varö bruk säger att det var flera saker som gick snett vid den arbetsplatsolycka som inträffade tidigare i veckan. 

SVT Nyheter Halland har tidigare berättat om olyckan som inträffade strax efter klockan 08 på tisdagsmorgonen. En packning i en luftvärmeväxlare gick sönder och en byggnadsarbetare fick varmt frätande svartlut på sig.

– Han ställde sig i nödduschen och drog på, säger en annan arbetare på Värö bruk.

Problem med nödduschen

Enligt arbetaren så utlöstes inte larmet av att nödduschen sattes igång, och temperaturen på vattnet i duschen var mycket kallt.

– I de gamla nödduscharna startar larmet när man vrider några millimeter. Men här fungerar det bara när man öppnar nödduschen helt fullt, och han kunde inte att ha så hårt tryck i ansiktet. Stenhårt vatten i ögonen går inte och han var tvungen att hålla ögonen öppna för att kunna skölja dem, säger han och fortsätter:

– Vattnet i nödduschen ska vara så varmt att du kan stå där länge. Det ska vara mellan 25 och 30 grader och när det mättes i går var det mellan 13 och 15 grader. Så det var väldigt kallt och han hade riktigt ont.

Jonas Eriksson, platschef på Södra Cell Värö, säger att vattnet i duschen är kopplat till fabriken.

– Normalt så har vi varmare vatten. Vi värmer det med fabrikens vatten och vid detta tillfälle stod fabriken still. Så det fanns inte ljumvatten i den vid det tillfället men det ska det vara.

Han säger också att larmet i duschen nu är åtgärdat.

Enligt arbetaren saknades även flaskor för ögonskölj som ambulanspersonal kan använda när personen flyttas från duschen.

– Det vet jag inte. Men jag är säker på att om det är så så löser vi det, säger platschef Jonas Eriksson.

Larmet dröjde

Det ska enligt arbetaren ha tagit för lång tid innan utrymningslarmet startade. En person på plats försökte ringa ansvariga men fick inget svar.

– Det olyckliga var att mobiltelefonin inte fungerade vid det tillfället, säger Jonas Eriksson.

En person tog sig till kontrollrummet.

– Han sprang till kontrollrummet i en annan byggnad och där kunde man se på flera skärmar att det regnade svartlut. Det hade bommats i kontrollrummet, säger arbetaren.

Enligt Jonas Eriksson är det inte helt enkelt att hålla reda på alla skärmar.

– Vi har väldigt många skärmar att titta på så man kan missa och inte se allt. Det är mänskligt, säger han.

Fick duscha i 20 minuter

Enligt arbetaren tog det omkring 20 minuter innan larmet gick igång och personen som fått svartlut på sig hittades i nödduschen.

– En person ska inte behöva stå i duschen i 20 minuter utan att något händer, säger han.

– Jag är tveksam till om det tog så lång tid, men jag vet inte, säger Jonas Eriksson.

Enligt arbetaren tog det sedan ytterligare drygt 20 minuter innan ambulans kom till platsen.

Olyckan ska utredas

Personen som fick svartlut över sig är tillbaka i tjänst.

– Han är helt återställd. Men det är tack vare att han visste vad han skulle göra och hittade till nödduschen. Det gick bra men det var mer tur än skicklighet, säger arbetaren.

Företaget ska se över det som hände, men i nuläget kan Jonas Eriksson inte se att det finns brister i rutinerna i detta fall.

– Inte spontant, men organisationen tittar på det. Vi tittar på varje fall vad det är vi kan göra bättre.

Området där olyckan inträffade har spärrats av efter händelsen.

– Nu på måndag kommer det att vara ett totalstopp i fabriken för att byta packningarna, säger Jonas Eriksson.

Flera olyckor tidigare

SVT Halland har tidigare rapporterat om olyckor på Värö bruk, bland annat om en dödsolycka som inträffade i juni i år. Men enligt Jonas Eriksson är det ingen farlig arbetsplats.

– Det tycker jag absolut inte. Om man tittar på hela projektet så har vi lagt ungefär 6,5 miljoner timmar och då har vi en arbetsmiljöskadefrekvens på 2.0. Det är extremt bra. Hela Södra ligger på 14 till 15, säger han.

Arbetaren som SVT Nyheter Halland har talat med säger att det generellt sett inte är en farlig arbetsplats.

– Inte om man vet vad man ska göra. Det jag är upprörd över är när larm och rutiner inte fungerar. Det ska fungera, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.