Så här såg det ut när polisen ingrep vid ockupationen av Västtyska ambassaden i Stockholm 1975. Ockupationen genomfördes av Röda armé-fraktionen (RAF), Baader-Meinhof-ligan, för att få fängslade medlemmar i Västtyskland släppta.

Falskt larm om Baader-Meinhof-ligan i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Medlemmar ur gamla tyska terrorgruppen Baader-Meinhof-ligan söktes i Halland efter värdetransportrån i Bremen.

Kvällsposten rapporterade i dag om att två eller tre personer misstänkta för försök till värdetransportrån i Bremen i fjol somras höll sig gömda i en stuga i södra Sverige och att tysk polis begärt hjälp från svensk polis för att gripa dem.

Personerna som är misstänkta för rånet var medlemmar i Baader-Meinhof-ligan, eller Röda arme-fraktionen (RAF), som var en vänsterextrem terrorgrupp som härjade mellan 1970- och 1990-talet i Tyskland. Därmed ansågs de kunna vara beväpnade och kapabla till våld.

Stugan som pekades ut som flyktplats finns i Halland.

– Vi fick den här informationen vid Europol under torsdagen. Vi åkte då också ut till stugan, men då fanns det ingen kvar där, säger Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland.

Sökandet fortsatte i Halland under fredagen. Under fredagen hittade polisen sedan de personer som hade befunnit sig i stugan och som utpekats som de misstänkta ligamedlemmarna och värdetransportrånarna. Det var ett tyskt par i 60-årsåldern, precis som de misstänkta ligamedlemmarna.

– Vi har nu kontrollerat dem och kan nu konstatera att det inte är de misstänkta personerna. De har inget med brottet att göra och det hela har gått lugnt till. Ärendet är därmed helt avslutat för vår del och det känns bra, säger Mats Palmgren.

Baader-Meinhof-ligan gjorde sig känd som en brutal organisation som ska ha legat bakom ett 30-tal mord under sin aktiva tid fram till 1990-talet.

Befarade ni under sökandet att de kunde vara beväpnade?

– Det tror jag du förstår svaret på själv med tanke på den bakgrunden som fanns, säger Mats Palmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.