Indelningskommitén föreslog på torsdagen att Västra Götalandsregionen och Värmland slås ihop till en region redan 2019, medan man avvaktar till nästa år med att ge besked hur man vill göra med Region Halland.
I det ursprungliga förslaget skulle även Halland ingå där. Men nu avvaktar kommitén eftersom man märkt att det inte finns någon politisk acceptans för en storregion i Halland.
– Vi ser att det finns den acceptansen i Västra Götaland och Värmland, men däremot inte i Halland, säger Barbro Holmberg, ordförande för indelningskommitén.
Läs mer: Halland blir kvar – några år till
Och det motståndet upprepade Mats Eriksson (M), ordförande i regionstyrelsen i Halland, återigen efter det nya besked.
Att Värmland och Västra Götaland slås ihop redan till valet om två år, hur ser du på det?
– Vi har ju inga synpunkter på vad andra gör, men har starka synpunkter på om någon vill tvångsförliva in oss i något annat. Vi vill fortsätta vara en egen region, säger Mats Eriksson (M) till SVT Nyheter Halland.
”Vår uppfattning är glasklar”
Men om Halland blir tvingat in fyra år senare när regionen redan är bildad, hur går det då?
– Det är ju möjligt att säga. Vår uppfattning är glasklar. Vi ska fortsätta vara egen region och det är det vi jobbar för.
Låt säga att Halland får vara kvar som liten region. Hur påverkas Hallands roll om man bara har stora regioner runt sig?
– Vi har ju tre stora regioner redan i dag – Västra Götaland, Skåne och Stockholm. Och Halland är inte så litet heller faktiskt. Vi är den sjunde största regionen och vi kan gärna fortsätta vara den sjunde största regionen även i morgon. Jag ser ingen fara i det. Vi jobbar med våra grannar även i dag, men man behöver ju inte ändra de administrativa gränserna för det.
”Beklaglit att de inte lyssnar”
– Det är beklagligt att indelningskommittén inte lyssnar på argumenten emot stora regioner men bra att Halland inte finns med i förslaget inför 2019, säger Tommy Rydfeldt, gruppledare för Liberalerna i Region Halland, i ett pressmeddelande på torsdagseftermiddagen.
– Det skall bli intressant att se om det finns majoritet i riksdagen för förslaget. Så som de politiska partierna har uttalat sig är detta inte självklart, fortsätter Tommy Rydfeldt (L).