Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna-Karin Johansson och Hans Carlsson ser flera brister i arbetet mot översvämningar i Getinge. Foto: Kristian Åkergren

Efter ovädret Hans – nu kräver Getingebor fler insatser mot översvämning

Uppdaterad
Publicerad

Insatserna som gjorts mot översvämningar i Getinge räcker inte till. Det tycker samhällsföreningen och nu kräver föreningen fler åtgärder från kommunen.

Efter stora översvämningar 2014 har Halmstads kommun gjort flera åtgärder vid Suseån. Det anlagda dammområdet har gjort nytta. Men samhällsföreningen är ändå kritisk.

Det saknas fortfarande vallar på flera ställen mot Suseån. Pumparna som installerats går inte att använda om nivån i ån är för hög.

Stormen Hans

– Vissa fördämningar borde byggts högre, säger föreningens ordförande Hans Carlsson.

Ett annat problem är träd som hindrar flödet i Suseån. Föreningen kräver nu ett möte med kommunen, så fort som möjligt, och en utredning om vilka förbättringar som kommer göras inför framtida översvämningar.

Samhällsföreningen föreslår bland annat djupare våtmarker som reservoarer runt samhället, bättre samverkan mellan myndigheter och tydligare klimatstrategier.

Ansvariga på Halmstads kommun uppger att det finns planer.

– Det kan känna sig väldigt trygga, säger klimatanpassningsstrategen Hanna Billmayer.

Se svaret från Halmstads kommun här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– I vår strategiska planering så jobbar vi med klimatutmaningen som en av de främsta förutsättningarna vi behöver beakta, säger Halmstad kommuns samhällsutvecklingsdirektör Lisa Rönnberg. Till vänster klimatanpassningsstrateg Hanna Billmayer. Foto: Lill Eriksson

Här följer du SVT Nyheter Hallands direktrapportering om ovädret Hans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Hans

Mer i ämnet