Europadomstolen kräver svar av Sverige om spermiestölderna

Uppdaterad
Publicerad

Zdravko Paics spermier stals av en läkare vid Halmstad sjukhus. Det fick honom att ta fallet till Europadomstolen som nu kräver svar från svenska staten.

– Vår förhoppning är att Europadomstolen kommer fram till att Sverige har överträtt Zdravkos rättigheter och att domen kan leda till ett starkare skydd för rätten till självbestämmande och den kroppsliga integriteten, säger Alexander Ottosson, juridiskt ombud för Zdravko Paics, till SVT.

Det var i höstas som SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade spermiestölderna som ägde rum i mitten av 80-talet på Halmstad sjukhus. Spermierna som lämnades vid fertilitetsutredning användes till insemination och Zdravko Paics visade sig ha en biologisk dotter.

Efter höstens avslöjande, bestämde sig Zdravko Paic för att ta sitt fall till Europadomstolen. Nu inleder de sin granskning av ärendet och fallet kommer därmed att prövas. Europadomstolen kräver svar från staten om vad som har hänt och om den anser att det har förekommit brott mot Europakonventionen.

Staten ska återkomma med svar efter sommaren.

SVT Nyheter Halland träffade Zdravko Paic efter att han bestämt sig för att ta sitt fall till Europadomstolen. Hör vad han sa då i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jennifer Sandberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.