Foto: Jessica Gow/TT

Fusk i kontroll av skolors ventilation

Uppdaterad
Publicerad

En rad ventilationskontroller som utförts i Falkenbergs kommuns fastigheter har visat sig vara felaktiga. Vid en rutinkontroll av miljö- och hälsoskyddsförvaltningen upptäcktes problemet.

Det handlar om 20 kommunala verksamheter med felaktiga besiktningsprotokoll. Kommunens bostadsbolag Fabo har uppdraget att mäta luftkvaliteten och genomföra de lagstadgade ventilationskontrollerna. En certifierad besiktningsman fick sedan uppdraget genom upphandling och har godkänt besiktningar som inte borde godkänts.

– Det är vårt uppdrag som kommun att säkerställa att våra förskoleelever och skolbarn har en god arbetsmiljö med fungerande ventilation. Vi förväntar oss att Fabo går till botten med det här och vidtar omedelbara åtgärder för att lösa problemen, säger Irene Wigroth, chef för bygg och projektenheten på kommunens samhällsbyggnadsavdelning i ett pressmeddelande.

”Försökt dölja allvarliga brister”

Fabos vd Christian Kylin ser även han allvarligt på det inträffade.

– Dels har man försökt att dölja allvarliga brister och anmärkningar. Resultaten har inte heller följts upp och rekommenderade ventilationsåtgärder har inte genomförts. Vi på Fabo kommer att genomföra en grundlig utredning och vidta de åtgärder som krävs för att detta inte ska uppstå igen, säger han i ett pressmeddelande.

Berörda skolor

Skolorna som berörs är Bokens förskola, Gymnasiet Hus 20, Ätranskolan, Fageredskolan, Söderskolan (Hörselskolan), Navigatorcentrum, Ätranverken, Lotsens skola, Älvseredskolan, Falkenbergs Montessoriskola, Tångaskolan, Furubackens förskola, Vinbergskolan, Slättens förskola, Skansgårdens förskola, Gymnasiet Hus 5, Ljungby skola, Långavekaskolan, Skogstorpsskolan och Rönnagård 106 (gruppboende).

– Vi kommer omgående att göra nya besiktningar och åtgärda allt det som krävs för att få ventilationen godkänd för de verksamheter som detta berör, säger Christian Kylin på Fabo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.