Regionrådet Mats Eriksson (M) ingår i den halländska samrådsdelegationen om regionbildning.

Hallands framtid inte förhandlingsbar

Publicerad

På onsdag möts för första gången Västra Götaland, Halland och Värmland för att prata om en eventuell framtid som storregion. Men budskapet från Halland är solklart – ”vi förhandlar inte”.

En säger blankt nej, en annan säger ja fast man egentligen är nöjd, och den tredje kan tänka sig helt andra samarbetspartners. Så ser förutsättningarna ut när representanter för Halland, Västra Götaland och Värmland nu för första gången sätter sig ner för att diskutera en framtida storregion i dag.

Den halländska delegationen åker upp till Stockholm med inställningen att de inte ens tänker diskutera möjligheten att slå ihop regionerna.

– Vi har absolut inget mandat av de halländska väljarna att förhandla bort Halland. Vi är inte förhandlingsbara när det gäller att gå upp i något annat, säger Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande i Halland.

”Varför gör man det här?”

Med sig till mötet i Stockholm har han en Hallandsdelegation med vice regionstyrelseordföranden Stefan Bengtsson (C) och Laholms kommunråd Elisabet Babic (M).

– Vi har med oss våra ståndpunkter och frågor som vi haft hela tiden. Varför man gör det här? Vi ser inga samband mellan stora region och bra resultat. Vi kommer att presenterar våra resultat som är bra och hur vi samarbetar med andra regioner redan i dag fungerar, säger Mats Eriksson.

Men när det nu ligger ett förslag på bordet, är det inte bättre att förhandla så att det blir så bra som möjligt för hallänningarna istället för att bara säga nej?

– Det är inte vår sak att bevisa att det blir bättre med stora regioner. Det är indelningskommittén som ska berätta för oss varför det blir bättre. Vi har inte sett något sådant samband, säger Mats Eriksson (M).

Västra Götaland säger ja

Västra Götalands inställning är att en regionreform behövs.

– Däremot har vi inget behov av att bli större, Västra Götaland uppfyller redan utredarnas kriterier. Men eftersom vi tycker att det behövs en regionalisering får vi också vara beredda att gå samman med någon eller några andra parter, säger Jonas Andersson (L), ett av tre regionråd som kommer att delta i mötet.

Det var för några veckor sedan som den så kallade Indelningskommittén presenterade sitt förslag till ny regionindelning i Sverige.

Men svårt samarbeta med Halland

Nu kallar man till sig regionrepresentanter för att lyssna in reaktionerna, samt starta en dialogprocess. Jonas Andersson tror att det kan bli en tuff resa.

– Halland har ju förklarat tydligt att man inte önskar gå in i en region, och att samarbeta med någon som är motsträvig är inte alltid enkelt. Sen blir vi ju en väldigt stor region med över 70 kommuner som vi på olika sätt ska samarbeta med, det har sina utmaningar.

Senast 2023 ska en ny regionindelning genomföras, men utredarna kan också föreslå att det sker redan 2019.

– Vi ser hellre en snabb process än en långsam. Det är också det jag hör runtom i landet, säger Jonas Andersson (L).

Fakta/Nya Sverige

– I juni 2015 beslutade regeringen att tillsätta en kommitté med uppdrag att utreda hur Sveriges län och landsting ska bli färre.

– I mars kom utredarna med förslaget att Sverige delas in i sex regioner där Halland, Västra Götaland och Värmland bildar en storregion.

– Senast 2017 ska ett färdigt betänkande från kommittén läggas fram. Beslut kan sedan fattas av riksdagen.

– Regionreformen ska genomföras senast 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.