Frida Andersén, klar för OS i Rio. Foto: TT

OS-biljetten klar för halländsk ryttare

Uppdaterad
Publicerad

Efter EM-silvret för tre år sedan har det varit lite motigt när hästen Herta varit skadad. Men nu är Harplingeryttaren Frida Andersén klar för fälttävlan i Rio-OS.

Som avslutning av Falsterbo horse Show avslöjades i helgen vilka svenska ryttare som får åka till OS i Rio. Och då stod det klart att Frida Andersén får åka till OS som en av tre i Sveriges lag i fälttävlan.

– Det smakar gott, säger hon om det beskedet.

Hallänningar i OS

Är det ett mål du har haft eller kom det som överraskning?

– Nej, det är ett mål jag har haft en längre tid. Att den här dagen äntligen är här känns riktigt härligt, säger Frida Andersén till SVT.

Fixade OS-biljetten

2013 fick Frida Andersén sitt genombrott när hon som mästerskapsdebutant var med och förde fram Sverige till ett lag-silver i EM i Malmö.

Det var också i fjol som Frida Andersén blev hallänning på riktigt, efter att tidigare bara ha tillbringat somrar i Halmstadtrakten. Ursprungligen är hon från Hofors utanför Gävle. Men efter drygt två år som anställd på ryttarkollegan Sara Algotsson Ostholts stall i Tyskland flyttade Frida i fjol hem till Sverige och då föll valet på Harplinge utanför Halmstad där hon nu har sin bas med boende och träning.

Men förra året var också motigt när hennes tävlingshäst Herta drogs med en skada. Men i år är paret alltså tillbaka.

När vågade du tro att det skulle gå så här bra?

– Jag har egentligen vågat tro hela tiden även under skadetiden. Men när jag riktigt kände att vi är tillbaka där vi ska vara, var efter ett par tävlingar i år.

Målet att ta lagmedalj

Vilka är din hästs styrkor?

– Hon är fantastisk i terrängen. Hon gör allt för mig. Jag kan lita till 110 procent på att hon gör det jag vill att hon ska göra.

Vilket mål har du nu i OS?

– Vi har sagt vi vill ha en lagmedalj och jag ska göra mitt bästa för bidra till det.

Tidigare OS-klara hallänningar är simmaren Erik Persson, seglaren Fredrik Bergström och bordtennisspelarna Pär Gerell, Mattias Karlsson och Kristian Karlsson. I fotbollslaget ingår Olivia Schough och Fridolina Rolfö, båda ursprungligen från Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hallänningar i OS

Mer i ämnet