På landet utanför Falkenberg bor Leif-Gunnar Elofsson. Hans hus är inrett som ett galleri med plastdesign från sent 60-tal. Foto: SVT

Han är ”Plastmannen” utanför Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Falkenberg finns en man som gjort om sitt hus till ett levande 60-tals galleri av klassiska inredningar, speciellt av plast. En samling som tagit 20 år att slutföra, så nu har han i stället börjat inreda dockhus.

– Jag har gått totalt upp i detta nu, säger Leif-Gunnar Elofsson.

På landet utanför Falkenberg bor Leif-Gunnar Elofsson. Hans hus är inrett som ett galleri med plastdesign från sent 60-tal.

En av hans unika föremål är den italienska designstolen ”Åskbollen” med fungerande telefon. Enligt Elof, som han kallas, finns bara en handfull kända exemplar i hela världen. Han har en av dem. På nedre botten står även en blå men utan telefon förstås.

Han har samlat hela livet men de senaste 20 åren har han fokuserat på designade plastföremål från sent 60 tal.

– Sedan kom oljekrisen och då blev det för dyrt att tillverka de här sakerna. De gamla är ju de som är snyggast för de innehåller så mycket olja. Det görs inga sådana längre, säger Leif-Gunnar Elofsson.

”Man får pussla”

Hela huset är i stort sett inrett som ett konstgalleri. Varje rum är unikt med ovanliga prylar. En del sällsynta på världsmarknaden och ser ut som små rymdskepp.

– Jag har en Veltron 2007 som är en kombinerad skivspelare, radio och kassettbandspelare från sent 60 tal. Normalt hittar man sådana i Japan eller Australien men den här hittade jag en mil bort i Blixtorp, fast då hade den inte rätt fot. Foten lyckades jag hitta i Frankrike. Man får pussla och hitta detaljer för att få det komplett, säger Leif-Gunnar Elofsson.

Samlar på dockhus

Senaste samlarprojektet är dockhus. Det började med ett hus på loppis. På väg hem i bilen kom han på att han borde köpa lite möbler till huset och så var samlandet igång på allvar.

– Jag har gått totalt upp i detta nu, säger Leif-Gunnar Elofsson.

Söker kickar

Att samla är för Elof att söka kickar. Glädjen när han hittar ett sällsynt föremål är belöningen.

– Sedan är det klart. Då måste man hitta något nytt att leta efter. Jag tror det är samma kickar folk får när de kör fort eller dyker eller något. Jag får samma rus när jag hittar den där ”missing thing”. Fast det är lite säkrare, avslutar samlaren Leif-Gunnar Elofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.