• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arkivbild. Så är kan en hoverboard se ut. Foto: SVT

Hoverboards märkliga bränder – nu inleds granskning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bränder med hoverboard som orsak ökar runt om i Sverige. I veckan ska Elsäkerhetsverket i samarbete med andra myndigheter därför arbeta för att få en överblick över vad som händer.

Den eldrivna plattan med två hjul har snabbt blivit populär bland ungdomarna i Sverige. Men på kort tid har det skett två bränder i Halland på grund av hoverboardsen. Senast i dag fick Elsäkerhetsverket in ett samtal om en incident som skett i Sverige.

– Vi ser att antalet bränder har ökat och kommer därför att samarbeta med arbetsmiljöverket och transportstyrelsen för att få en överblick över vad som händer, säger Martin Gustafsson, Inspektör hos Elsäkerhetsverket.

Oklart varför

I nuläget är det ett tiotal incidenter som Elsäkerhetsverket känner till men enligt Martin Gustafsson är det fortfarande oklart vad som orsakar bränderna. En vild gissning är hoverboardens komplexitet.

– Den är fylld med batterier och motorer. I England och USA har man hittat att de överladdas, vilket de inte mår bra av, och sen börjar brinna.

Utöver överladdning har Elsäkerhetsverket även noterat så kallade störningar skapade av hoverboarden. Kortfattat innebär det att den sänder ut signaler till elektroniska apparater som får dem att bete sig irrationellt.

– Det är två separata saker, den ena är störningar och den andra är batterierna. Det är en väldigt god indikation på att något är fel om man ser något av dem, fortsätter Martin Gustafsson.

Läs också: Hoverboard exloderade i Varberg

Kör Hoverboards själva

Genom att undersöka förstörda delar och köpa in hoverboards från olika företag som de sedan själva kör hoppas Martin Gustafsson att de på Elsäkerhetsverket ska komma steget närmare till varför incidenterna sker.

Manar till extra koll vid köp

90 procent av alla incidenter menar han är på grund av att man missat att kolla efter bland annat svensk bruksanvisning och CE-märkning och då fått till sig en billig vara.

– När man köper prylen ska man se till att få en svensk bruksanvisning, får man bara en engelsk så skicka tillbaka den direkt. Annars är det garanterat att den inte är säker alls, säger Martin Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.