Under tisdagen berättade vi om gummisvinnet på konstgräsplanerna och om det miljögiftiga bildäcksgummi som ligger på hälften av Hallands planer.
Men i Kungsbacka, där bland annat Gothia cup bidragit till att kommunen är konstgrästät, var man tidigt ute med ett mer miljövänligt gummigranulat.
– Vi tror ju att det här är det mest miljövänliga alternativet om man jämför med SBR-gummit som är gjort av nedmalda bildäck, säger Ulf Asklund, enhetschef på Kungsbacka kommun.
PTE och EPDM, som ligger på Tingbergsvallen i Kungsbacka, innehåller mindre tungmetaller och giftiga ämnen än vad SBR gör. Men ny forskning visar att användningen av de gummimaterialen ändå inte behöver vara en fjäder i hatten för Hallands nordligaste kommun.
– De nyproducerade partiklarna är mindre giftiga men de innehåller fortfarande kemikalier, lösningsmedel och metaller som kan vara skadliga för miljön, säger Bethanie Carney Almroth, forskare på Göteborgs universitet.
– Men hur stort problemet är och hur långt det sträcker sig från planen, det vet vi inte än.
Matar fiskar med gummit
Bethanie Carney Almroth studerar bland annat hur våra konstgräsplaner påverkar miljön. Bland annat görs försök med att mata fiskar med foder som innehåller EPDM – en av de mer miljövänliga gummisorterna. Men redan efter en vecka såg forskarna förändringar i fiskarnas tarmsystem.
– Den effekten skulle eventuellt kunna påverka näringsupptag, immunförsvar och skyddsmekanismer i tarmen. Så det går vi vidare med och studerar nu, säger Bethanie Carney Almroth.
Har anlagt filtersystem
I tisdagens reportage om konstgräsplanen i Laholm berättade vi om ett gummisvinn på åtta ton under de senaste sex åren. Men i Kungsbacka känner man inte igen det problemet.
– Det handlar mycket om hur man sköter planerna. På de två nya vi har anlagt har vi filtersystem för att återföra granulat. Är man också noga med att sopa upp allting så har man väldigt bra koll, säger Ulf Asklund.
Har ni funderat på att gå ett steg längre och övergå till rena naturmaterial?
– Oavsett vad det är för någonting, speciellt för en kommun, så är det kostnader som avgör i sista änden. Naturmaterialet kräver ett helt annat skötselsystem.
Konsekvenser för miljön?
Forskarna i Göteborg har även de tittat närmare på hur stora utsläppen runt konstgräsplanerna är. Bland annat har de tittat i dagvattenbrunnarna vid olika planer och sedan tagit vattenprover under regnperioder.
– Vi har filtrerat vattnet och sedan räknat på hur många partiklar det är som kommer ut. Och det är miljontals som är mindre än en millimeter, säger Bethanie Carney Almroth.
– Men vi vet ännu inte vad partiklarna har för konsekvenser i organismer och i miljön, vi har precis börjat titta på det.