Enligt Migrationsverket togs beslutet om att häva avtalet med asylboendet i onsdags. Foto: Adam Wrafter/TT

Migrationsverket avvaktar domstolsprövning

Uppdaterad
Publicerad

I en kommentar till SVT skriver Migrationsverket att om man inte har råd med vård i hemlandet så är inte det ett skäl för att få uppehållstillstånd i Sverige. Däremot kan det vara det om vården inte finns tillgänglig överhuvudtaget i hemlandet.

LÄS MER: Fuktionsnedsatta Ghina, 4, riskerar utvisning

Migrationsverket har avböjt att ställa upp på en bandad intervju för SVT eftersom Ghinas ärende nu ska prövas i domstol och de inte vill förekomma den bedömningen. De har valt att svara skriftligen via e-post.

”Enbart den allmänna situationen i Libanon kan i dagsläget inte ligga till grund för uppehållstillstånd, men vi följer utvecklingen i landet och en individuell bedömning görs i varje ärende”, skriver Linn Nilsson vid Migrationsverkets presstjänst, och tillägger att hon har förståelse för att familjen upplever situationen som svår.

Om vård inte finns i hemlandet

Enligt Migrationsverket kan man få uppehållstillstånd om den sjukdom den sökande lider av är livshotande.

Man kan också få uppehållstillstånd om man har ett synnerligen allvarligt funktionshinder där vårdinsatser antingen är livsnödvändiga eller förväntas leda till en påtaglig eller varaktig förbättring. Om den vården inte finns i hemlandet vill säga.

”Men begränsad tillgång till vård i hemlandet på grund av ens ekonomi kan dessvärre inte ge uppehållstillstånd”, skriver Linn Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.