Stina Andersson, enhetschef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Falkenberg. Foto: SVT/Privat

Migrationsverket gör extra besiktning av asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Efter att diakonen Veronica Lindström JO-anmält asylboendet Björkgårdens stugby så extrainsätter Migrationsverket nu en regional besiktning av anläggningen.

Kritiken från diakonen Veronica Lindström från Svenska kyrkan är omfattande och hon skräder inte med orden när hon i intervjun med SVT Nyheter Halland påstår att boendestandarden är den värsta hon har sett.

”Vi tar det här seriöst”

Driftansvarig för Björkgårdens stugby är Tina Hopstadius men hon avböjer intervju och hänvisar frågor till Migrationsverket. I ett mejl skriver hon dock att ”vår anläggning uppfyller Migrationsverkets alla krav och alla krav gällande upphandlingen”.

På Migrationsverkets mottagningsenhet i Falkenberg, som har huvudansvaret för asylboendet, ser man Veronica Lindströms JO-anmälan som konstruktiv kritik.

– Vi tar det här seriöst. Det här gjorde att vi omedelbart beställde en regional besiktning som kommer att ske någon gång i slutet av denna eller i nästa vecka, för att följa upp det här fullständigt, säger Stina Andersson, enhetschef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Falkenberg där även Kungsbacka och Varberg ingår.

Den regionala besiktningen ser de som extern och normalt sett ser de gärna att en sådan görs ett par gånger om året på de olika boendena. Men efter den aktuella JO-anmälan mot Björkgården så har myndigheten skyndat på processen när det gäller just denna besiktning. Och detta trots att de gjorde en lokal inspektion så sent som i slutet av november.

– Det är för att säkra upp att vi inte varit hemmablinda när vi gjorde vår interna besiktning vecka 49, för att täppa till alla de hål som kan finnas, säger Stina Andersson.

Är det svårt att följa upp boenden och nivån de håller?

– Ja, i vissa fall kan det vara det. Det vi kan följa upp är det vi har tecknat avtal om, om vad som ska ingå i boendet. Sedan finns det saker som är svårare att följa upp, som omständigheter som bara händer. Då är det mycket svårare och då hamnar vi ofta i situationen att det blir ord mot ord.

Som till exempel när det gäller kritiken om att vilda katter ska ha uträttat sina behov i någon av de här stugorna?

– Ja, till exempel det. För det har inte vi sett. Men vi går å andra sidan inte in i personers boenden så länge de bor där.

Hur mycket är det kvalitén som är dålig kontra att boende själva kan uppföra sig illa och slå sönder saker?

– Boende uppför sig inte illa och slår sönder saker allmänt. Men naturligtvis blir det situationer i boenden där man inte är överens, och där man kanske inte följer de renhållningssystem som finns. Det är ju många sådana småsaker som sammantaget kan ge en bild av att det är ett dåligt boende.

Men enligt det ni vet idag så håller Björkgårdens stugby måttet?

– Den håller måttet, ja, utifrån de kriterier vi har. 

”Inte som ett vanligt hem”

Stina Andersson säger att hon tycker att det är jättetråkigt att Veronica Lindström fått en så dålig bild av ett av Migrationsverkets asylboenden, men poängterar att myndighetens syn på saken är en annan.

– Min bild är att det finns olika typer av boenden. Vi har hotell, stugbyar och vandrarhem och standarden är olika beroende på det. Inredningen är ju spartansk. Och det handlar om boenden där människor flyttar in och ut relativt ofta, säger Stina Andersson och fortsätter:

– Det är inte som ett vanligt hem och det är det jag har som utgångspunkt när jag säger att det här inte är något dåligt boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.