• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Döda fiskar fortsätter att flyta upp till ytan i bäckar vid Getterön, men ingen vet varför. Foto: SVT

Mystisk fiskdöd tillbaka vid Getterön

Uppdaterad
Publicerad

Fiskdöden på Getterön utanför Varberg fortsätter förbrylla. I helgen hände det igen. Fiskar låg döda i Lassabackabäcken och Monarkbäcken som rinner ut i fågelskyddsområdet. Trots nya mätstationer i bäckarna kan kommunala vattenbolaget Vivab inte hitta något gift i vattnet.

En del menar att det började redan på 1980-talet. Minst tio år är i alla fall alla överens om. Och nu i helgen hände det igen. Fiskar ligger döda i Lassabackabäcken och Monarkbäcken – två diken som rinner ut i Getteröns fågelskyddsområde.

Fiskdöden inträffar oregelbundet. Senast det uppmärksammades stort var för två år sedan, men även för tre månader sedan ska några besökare i området ha sett döda fiskar. Precis som tidigare vet ingen vad som orsakat den senaste fiskdöden.

Det kommunala bolaget Vivab har ansvaret för dagvattnet som flyter ut i bäcken och förra året la de ner en halv miljon kronor på fyra mätstationer som ska registrera bland annat syre och ph-värde i utloppen. Ändå är gåtan inte löst.

– Det är frustrerande för jag trodde ju att eftersom Vivab fått upp mätstationer så trodde jag ju att problemen i stort sett var lösta, men det visade sig ju då att de mäter fyra parametrar men ingen av dem är gift, säger Björn Nilsson, fisketillsynsman i Varberg till SVT Nyheter Halland i samband med att han visar en stor mängd död fisk som flytit upp till ytan i området.

”Vet inte vad vi letar efter”

– Dels är det väldigt svårt att ta prov på vatten i ett dike som har varierande vattenflöde och dels måste vi veta vad vi letar efter. Så att mäta kontinuerligt på någon form av gift, det är inte möjligt, svarar Margareta Björksund-Tuominen, vd för Vivab.

Har du förståelse för att det finns de som tycker att det här händer om och om igen och ändå gör inte kommunen eller Vivab någonting?

– Jag kan absolut förstå den synpunkten och det jag försöker förklara då är att vi letar efter en nål i en höstack och vi vet inte vad vi letar efter.

Det finns ändå två huvudteorier till vad som kan tänkas orsaka den mystiska fiskdöden – att det antingen är utsläpp som spolas ut med regnvatten från industriområdena i närheten eller att det är den gamla soptippen som spökar 30-40 år efter att den togs ur bruk.

Tågtunnelbygge kan ge svar

Fördjupade undersökningar i samband med det nya tågtunnelbygget kan eventuellt leda till ett svar, det hoppas i alla fall kommunen och Vivab. Fisketillsynsmannen Björn Nilsson vill dock se snabbare insatser än så.

– Om det är kommunen eller länsstyrelsen som gör det, det skiter jag i. Bara nån gör det. För det får inte fortgå, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.