• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Nu byggs Sveriges största solkraftspark

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges i särklass största solkraftspark byggs längs E6 utanför Varberg. Med yta motsvarande tio fotbollsplaner ska den producera lika mycket el som ett halvt vindkraftverk per år.

Varbergs energi satsar 23 miljoner kronor på solcellsanläggningen som blir sex hektar stor. Den är planerad att tas i bruk redan till den här sommaren.

Den blir omkring dubbelt så stor som solkraftsparken utanför Västerås, som i dag är Sveriges största solkraftspark.

Hallands största solcellsanläggning finns än så länge på gamla deponin i Skedalahed utanför Halmstad. Den drivs av Halmstad energi och miljö (HEM) och motsvarar årsförbrukningen för omkring 25 villor.

Läs också: ”Solkraft kan bli lika stort som vindkraft”

”Den är helt tyst”

Solkraftsparken vid E6 i Tvååker, utanför Varberg, kommer producera cirka 2,7 gigawattimmar el per år – motsvarande ungefär 200 villors årsproduktion, enligt Björn Sjöström, vd för Varbergs energi.

Det är ändå – trots sin storlek – inte mer än hälften så mycket el som ett modernt vindkraftverk producerar per år.

– Det är sant att ett vindkraftverk tar mindre plats, men å andra sidan så är det betydligt synligare och det lämnar skuggor och ger ljud ifrån sig. Det gör inte en solcellspark. Den är helt tyst, säger Björn Sjöström, vd för Varbergs energi som bygger anläggningen.

Mer el på sommaren

– En solcellspark producerar dessutom mer el på sommaren. Det matchar vindkraften som producerar mer vinter och tidig vår.

I Halmstad energi och miljö är erfarenheten efter omkring ett år med solkraft anläggningen totalt ger så mycket som det var tänkt, men att produktionen är väldigt ojämn. När solen är framme är förstås alla mätare i topp.

– Sedan kommer ett moln och det går ner till 20 procent. Då måste någon annan enhet gå in och producera de 80 procent som saknas. Det blir ett väldigt svajigt system för nätet, säger Lars Bernhardsen från Halmstad miljö och energi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.