Kursledare Jonas Wårstad lärde deltagaren My Engdahl närkampstekniker under kursen Självförsvar för tjejer. Foto: SVT

Ökat intresse för självförsvar

Publicerad

Många fler än vanligt sökte till Studieförbundet vuxenskolans kurser i självförsvar för tjejer i Halmstad och Varberg under hösten. I Halmstad var intresset mer än dubbelt så stort som tidigare.

Halmstadbon My Engdahl var en av deltagarna.

– Det känns som att samhället har blivit en tuffare plats att vara på och jag vill helt enkelt skydda mig från att bli angripen på något sätt, säger hon.

Fler sökande än vanligt

Under höstterminen var intresset för självförsvarskursen stort i både Varberg och Halmstad. I Halmstad var det dubbelt så stort som tidigare. Där sökte tillräckligt många för att fylla två kursomgångar med åtta deltagare i varje. Utöver det stod flera personer på reservlista. Kursledaren, Jonas Wårstad, har tankar om vad det kan bero på.

– Antagligen vad folk läser i media och det skapar osäkerhet, på gott och ont, säger han.

Mer än närkamp

Förutom närkampstekniker fick kursdeltagarna bland annat lära sig att bli medvetna om sin omgivning och hur man bör gå och stå för att inte verka svag. De fick även information om när man får använda självförsvar.

– Om man känner sig hotad fysiskt. Det är viktigt. Om man förolämpas eller blir kallad får något så får man inte försvara sig fysiskt, säger Jonas Wårstad.

– Tanken är inte att vi kvinnor ska lära oss våld, utan tanken är att vi ska lära oss att försvara oss när vi blir utsatta för våld. Det är det jag tar med mig som största positiva lärdom från kursen, att veta att jag har rätt att försvara mig om jag blir utsatt, säger My Engdahl.

Inte höja självförtroendet för mycket

Enligt Jonas Wårstad kan det finnas en risk att de som lär sig självförsvar vaggas in i en falsk trygghet.

– Ja, om man lär sig fel självförsvar. Om man höjer personens självförtroende mer än vad värdet i de faktiska teknikerna är så finns risken, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.