– Den här drottningen är den bästa jag haft. Hon är parad på Hallands väderö. Det är särskilt bra där ute. Maskrosorna som kom väldigt tidigt i år spelar förstås också en roll i honungsproduktionen, säger biodlaren Tore Johansson.
Rekord
Tre av hans kupor har producerat runt 100 kilo honung. Han hämtar honung fram till mitten av augusti månad.
– För mig är det rekord. I Halland producerar en kupa i genomsnitt 30-35 kilo honung. Tre av mina kupor kommer ge över hundra kilo i år, säger Tore Johansson.
Bra miljö
Kuporna ligger i Himle utanför Varberg, mellan ett par hagar med kor och hästar. Intill finns ett stort kalhygge med hallon.
– Hallon ger mycket honung. Det är kalas för bina, säger Tore Johansson.
Honungen ersätts
All honung som tas ersätts innan vintern med socker. Det går åt 15 kilo socker till varje samhälle.
Arbetande honor och lata hanar
Ett bisamhälle består av en drottning, arbetsbin och drönare. Drönarnas enda uppgift är att para sig med drottningen förutom det lever de ett ganska lugnt liv inne i kupan. Men de får aldrig övervintra och kastas ut och dör i kylan. Arbetsbina, som är betydligt fler, är honor. De börjar sina liv med att städa kammaren som de kläckts ur sedan matar de larver. Drottningen behöver också mat, en geléliknande blandning med pollen och honung. Sedan bygger arbetsbina de nya kammare inne i kupan som drottningen kan lägga ägg i. En period tjänstgör de även som vakter i kupan. Då försvarar och håller de ordningen i samhället. Sista och den mest kvalificerade sysslan i deras arbetsliv är när de får lämna kupan och flyga ut och samla mat. De brukar leva cirka sex veckor. Halva tiden inne i kupan och andra halvan som samlare.