My Andersson, ordförande i ungdomssektionen på Hallands ridsportförbund och Per Josse, ordförande för Hallands ridsportförbund. Foto: SVT

Så vill ridsportförbundet få bort sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera medier på senare tid rapporterat om sexuella trakasserier och övergrepp inom ridsporten väljer nu Hallands ridsportförbund att agera. Bland annat pratar man om en tystnadskultur som måste förändras.

Hallands ridsportförbund har reagerat kraftigt på de avslöjanden som nyligen kommit fram i media om att ungdomar kränks, utnyttjas och trakasseras sexuellt inom ridsporten.

I ett första steg att komma tillrätta med problemen arrangerar man nu föreläsningar och utbildningar i samarbete med svenska idrottsrörelsens studieförbund.

Tystnadskultur inom ridsporten

Bland annat vill man uppmuntra ungdomar att våga berätta om det de är med om. My Andersson pratar om en tystnadskultur inom sporten.

– Hela frågan tycker jag mörkläggs ganska mycket. Det är en fråga som det måste pratas mer om, både hos oss och även hos andra ungdomssektioner i landet, säger hon.

Varför har de här frågorna inte lyfts tidigare?

– Det vet faktiskt inte jag, men nu ser vi framåt att det här måste tas på allvar och göras någonting åt det, säger Per Josse.

Se hela inslaget här

Fem procent har utsatts

Enligt en rapport från Riksidrottsförbundet har drygt fem procent av unga idrottare i Sverige utsatts för sexuella övergrepp inom föreningsidrotten. Exakt hur utbrett problemet är inom ridsporten vet man inte, men många vittnar om att mörkertalet troligtvis är stort.

Något specifikt fall i Halland känner varken My Andersson eller Per Josse till, men de kan inte utesluta att saker skulle kunna ha hänt även här.

– Det är kanske naivt att tro att Halland skulle vara helt utan det här problemet. Det tror jag faktiskt inte att vi är, säger Per Josse.

”Det är inte okej”

Även om arbetet än så länge bara är i startfasen så är Per Josse och My Andersson överens om att det finns ett par saker som ska vara centrala i det fortsatta arbetet.

– Jag tror det är en stor fråga att vi måste börja lyssna på ungdomar och barn och visa att vi tror på dem. Känner du själv att det inte är okej, då är det inte okej, säger My Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.