Raketer ska sluta säljas

Uppdaterad
Publicerad

Klassiska raketer ska inte längre säljas. Det är ett av förslagen som fyrverkeribranschen enats om efter ett krismöte i dag. – Absolut ett steg i rätt riktning, säger Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S).

Raketkaoset på nyårsafton har nu fått konsekvenser. SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund,vill  självmant sluta sälja fyrverkerier av raket-typ. Det vill säga pjäser på en pinne som flyger iväg med hjälp av en inbyggd drivladdning för att sedan explodera högt upp i luften.

Norsk modell

Den typen av fyrverkeripjäser är sedan flera år förbjuden i Norge. De anses vara riskabla att skjuta upp och oberäkneliga. Dessutom är laddningen ofta mycket kraftfull och det kan bli livsfarligt om en sådan raket hamnar fel och exploderar i närheten av en människa.

– Vi har sett att dessa raketer kan orsaka stora skador och när de slutade säljas i Norge minskade skadorna drastiskt, säger Erik Nilsson, ordförande för SFB.

Förbud på sikt

Branschorganisationen höll i dag krismöte vid ett fyrverkeriföretag i Kungsbacka. I ett första steg vill man att försäljningen av raketer med pinne och drivladdning stoppas. På sikt tänker man också inleda en dialog med MSB (Myndigheten för samhällskydd och beredskap) om att införa ett förbud för allmänheten att använda dem. Detta eftersom mindre seriösa importörer och handlare annars skulle kunna sälja dem till hugade.

Redan 2014 blev raketer med en satsvikt på mer än 75 gram krut förbjudna att sälja till konsumenter i Sverige eftersom de ansågs för kraftfulla.

Är inte det här att straffa dem som sköter sig?

– Vi tror att de ändå kommer hitta andra produkter som kan ge dem ett trevligt nyhetsfirande, säger Erik Nilsson.

Debatten om missbruk av fyrverkerier har varit het den senaste veckan. Inte minst bilderna från det kaotiska nyårsfirandet på Möllevångstorget i Malmö har väckt krav på förbud och hårdare regler.

Kommunalråd välkomnar

– Absolut ett steg i rätt riktning. Jag har hela tiden tyckt att förbud är den sista utvägen. Men jag ser gärna att man gör inskränkningar, dels i raketernas utformning men även i försäljningen av dem, säger Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S).

Han vill se fler åtgärder, som hur mycket privatpersoner ska få köpa samt när.

– Jag skulle vilja se fler möjligheter för kommuner att agera. Jag tycker att får vi inte ordning på de här problemen så krävs det att vi faktiskt får lov som kommun att införa förbud, säger Andréas Schönström till TT.

– Men det måste utredas vidare.

Begränsningar vid nyår

Enligt annat förslag från dagens krismöte ska branschen verka för att den tid som fyrverkerier får säljas i samband med nyår begränsas. Man vill också få till enhetliga tider för vilka dagar och när på dygnet det ska vara tillåtet att skjuta upp fyrverkerier utan tillstånd.

Kritikstorm

Kritiken mot fyrverkerier har vuxit sig allt starkare de senaste åren, inte minst på grund av de orsakar stort lidande hos djur. I synnerhet hundar och hästar kan blir extremt stressade av smällarna. Flera butikskedjor har också frivilligt valt att sluta sälja pyrotekniska produkter på grund av kritiken.

Sedan rekordåren runt millennieskiftet har försäljningen av fyrverkerier till privatpersoner sakta minskat, mätt i kronor, men fortfarande spenderar svenskarna närmare 200 miljoner kronor om året . Flera kommuner har också fattat beslut om lokala förbud mot fyrverkerier, men dessa har visat sig svåra att genomföra i praktiken då de saknar stöd i lagen.

Fakta om fyrverkerier

  • Det är åldersgräns på 18 år för att köpa, inneha eller använda fyrverkerier. Det är även straffbart att ge pyrotekniska produkter till underåriga.
  • I de flesta kommuner är det endast tillåtet att skjuta fyrverkerier på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton. Klockslagen kan variera. Den som bryter mot detta kan dömas till penningböter.
  • Under övriga tider krävs tillstånd av polisen.
  • I vissa kommuner finns lokala föreskrifter om förbud, bland annat i närheten av känslig bebyggelse, sjukhus, äldreboenden mm.
  • Sedan millennieskiftet har nya regler om fyrverkeripjäserna samt ökad information om riskerna gjort att antalet olyckor halverats i Sverige.
  • Varje år skadas cirka 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. Drygt tjugo av dessa har så allvarliga skador att de behöver läggas in på sjukhus för fortsatt vård.

Källa: Polisen, MSB m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.