Foto: SVT

Växte upp med missbrukande pappa – nu vill de hjälpa andra

Uppdaterad
Publicerad

– Han var världens bästa pappa när han var nykter. Han gjorde allt för mig. Men så fort han drack blev han en annan person.

Det säger Caroline Andersson som tillsammans med sin syster Bea vill hjälpa andra barn i samma situation.

Vart femte barn växer upp i en familj där det finns missbruksproblem, något som kan få stora konsekvenser för barnet som förutom att självt må dåligt riskerar att prestera sämre i skolan.

När Caroline och Bea Andersson var i 11-årsåldern separerade deras föräldrar, och pappans alkoholproblem förvärrades. För systrarna tog familjeproblemen olika uttryck.

LÄS MER: Elever öppnade upp sig efter filmen om missbruk

– Jag var utåtagerande och gjorde ganska mycket för att få uppmärksamhet. Men samtidigt ville jag prata om min situation, men det var tabu att prata om det i skolan, säger Caroline Wallgren Andersson.

– Och jag pratade aldrig om det. Jag ville inte belasta någon med mina problem, så jag vände det inåt, säger Bea Andersson.

Vill bryta tystnaden

Det var först i 17-årsåldern som systrarna fick hjälp på riktigt genom familjebehandling. Och det blev vändpunkten.

Caroline och Beas erfarenheter har nu blivit olika projekt för att bryta tabut kring missbruksprobem och göra så att fler barn får hjälp i ett tidigare skede.

– För mig kom hjälpen först i senare ålder, men jag hade behövt få hjälp mycket tidigare, säger Caroline Wallgren Andersson.

– Sen ville man vara lojal mot sin familj också. Det är ändå ens föräldrar man pratar om, säger Bea Andersson.

Det senaste projektet är en film som systrarna gjort tillsammans med bland annat Region Halland och Länsstyrelsen i Halland. Och som handlar om hur det är att leva med alkoholmissbruk i familjen.

– I filmen får vi möta ”oss själva” i den åldern och säga vad vi ville att vuxna skulle ha frågat oss om, säger Bea.

– Vi visste att vi ville nå ut på något sätt, och vad är bättre än en film, säger Caroline Wallgren Andersson.

Framgångsrikt

Under våren visades filmen för femteklassare på en skola i Laholm tillsammans med elevhälsan och personal.

Projektet var framgångsrikt och nu ska filmen visas på ytterligare en skola i Laholm och förhoppningarna är det ska sprida sig i länet.

– Genom att man pratar mer om missbruksproblem i familjen så blir det normaliserat, säger Bea Andersson.

– Det är aldrig farligt att fråga någon hur de mår. Även om inte barnet vill prata så har det blivit sedd, säger Caroline Wallgren Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.