Teorin: Därför exploderade populära träningsredskapet

Uppdaterad
Publicerad

Vid storbranden i Halmstad exploderade så kallade kettlebells och sköts iväg som kanonkulor. Nu konstaterar räddningstjänsten att man står inför en tidigare okänd risk med det populära träningsredskapet.

– Vi hörde en smäll och så damp det ned en kettlebell tio till femton meter från oss, säger Thomas Andersson, räddningsförman i Halmstad.

Det var tidigare helt okänt att de klotformade vikterna kan explodera kraftigt vid hög värme och skjutas iväg i en bana i luften. Detta skedde vid flera tillfällen under branden och vikterna landade med kraft i marken runt brandpersonalen.

Läs mer: Gymvikter sköts iväg som kanonkulor

Brand på Larsfrid

Räddningstjänsten i Halmstad ska gå till botten med det här fenomenet.

– Vi vet inte hur stark värme och hur länge de här föremålen behöver värmas innan de smäller. Men man blir ju paff och inser att kommer en sådan här flygande spelar det ingen roll om man har hjälm, säger brandmästare Mattias Sjöstrand vid räddningstjänsten i Halmstad.

De kommer inom ett par veckor att utreda hur en kettlebell reagerar på stark hetta och exploderar ur botten.

– Vi kommer att genomföra egna tester, säger brandmästaren.

Beprövad konstruktion

Tillverkaren av just det här kettlebellsen, Eleiko, har sitt huvudkontor i Halmstad. Kettlebellsen består av ett plåthölje och är fyllda med sand och luft för att få rätt vikt.

– Vad som troligtvis skett är att i den otroliga hettan i den här kraftiga branden har luften och möjligtvis fukt inne i kulan expanderat och gjort att underdelen till slut lossnat med kraft, säger Erik Blomberg vd på Eleiko.

Kärnprodukt

Eleiko har en årsomsättning på 200 miljoner kronor och ser sina kettlebells som en av kärnprodukterna. Men det är långt ifrån unikt att tillverka dem på detta sätt.

– Det är en väldigt beprövad konstruktion som finns i branschen. Jag skulle säga att de flesta produkter är tillverkade på det här sättet, säger Erik Blomberg.

Kan det leda till att man gör om konstruktionen?

– Ja absolut. Detta är något som vi tar seriöst på och är det så att vi kan hitta åtgärder som gör att vi minimerar den här risken så kommer vi självklart att göra det, avslutar Erik Blomgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand på Larsfrid

Mer i ämnet