Bjuv kräver staten på miljonbelopp

Publicerad

Drygt 40 miljoner kronor. Så mycket vill Bjuvs kommun att staten ställer upp med när Findus försvinner.

– Det vi vill är att de som var på manifestationen efter nedläggningsbeskedet ställer upp här nu. Att vi får det stöd vi behöver, säger Anders Månsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Bjuv.

Han syftar på den stora manifestation som hölls i Bjuv där bland andra arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson deltog.

Findus lägger ner i Bjuv

Nu vill kommunen att det stöd som många politiker på riksnivå uttryckt med ord, också omsätts i praktiken.

Har tagit fram en plan

Tillsammans med Region Skåne, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp och Lunds universitet har kommunen nu utformat en plan för Findusområdet och svensk livsmedelsproduktion efter nedläggningen.

Den så kallade avsiktsförklaringen presenteras idag och överlämnas också till regeringen.

Ett av kraven är att det utses en nationell samordnare som ska se över hur nya aktörer kan etablera sig inom hållbar livsmedelsproduktion på området när Findus lämnar.

Vill ha 40 miljoner kronor

Men Bjuvs kommun vill också ha reda pengar.

– Bland annat vill vi ha en fjärrvärmeledning från Billesholm till Bjuv för att kunna utveckla vårt växthusprojekt med fisk- och tomatodling här på området, säger Anders Månsson.

Fjärrvärmeledningen är tänkt att dras från isoleringstillverkaren Isover i Billesholm och förse det nya växthuset i Bjuv med spillvärme. Prislapp: 20 miljoner kronor.

11 miljoner skulle gå till utvidga växthusprojektet från planerade 5 hektar till 15 hektar.

Mötesplats för framtidens mat

10 miljoner kronor skulle gå till konceptet Food Valley of Bjuv och utvecklingen av en nationell mötesplats för framtidens svenska matproduktion.

För Findus nedläggning handlar inte bara om Bjuv, enligt Anders Månsson, utan är en nationell angelägenhet.

– Min förhoppning är att vi inom ett par år har 20-25 blomstrande mindre företag här på området, samtidigt som Sverige i övrigt kan dra nytta av de innovationer som skulle kunna komma fram här. Ser man detta i ett Sverigeperspektiv då tror jag att man ser fördelarna av att hjälpa till här och potentialen i det här området, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus lägger ner i Bjuv

Mer i ämnet