När Stattenahemmet i Helsingborg för nästan åtta år sedan gick från kommunal till privat regi tyckte undersköterskorna Christina Larsson, Jenny Pedersen och Jessica Ottmar att det var spännande.
Men när boendet i våras övergick till kommunal regi igen hade åsikterna förändrats helt.
– Nu med facit i hand så var det tufft. Sämre bemanning, man drog ner från tio till sex på vår avdelning. Vi fick arbetsuppgifter som tog tid från våra boende, säger Jessica Ottmar.
Vad blev konsekvenserna av det?
– Man mådde inte lika bra när man gick hem, hade inte så bra samvete, säger hon.
Christina Larsson har jobbat på hemmet i tio år och beskriver skillnaden mellan privatdrivet och kommunaldrivet som natt och dag.
– Man är gladare nu, det känns bättre att man har tid och sitta ner med de äldre och hålla dem i handen, säger hon.
Fick bannor om man beställde för mycket
De som SVT Nyheter Helsingborg har pratat med berättar om sämre villkor, dålig bemanning, mer stress och kostnadseffektiviseringar när en privat aktör tog över.
Till exempel, förklarar Jenny Pedersen, fick alla i personalen egenansvar för olika områden – det kunde handla om förrådsmateriel eller mat. Till det fick man en egen budget.
– Beställde man lite för mycket någon gång, mat, blöjor eller förrådsmaterial, så fick man bannor. Då blev man kallad av chefen.
Debatt om ägandeformen
På senare tid har det blågröna styrets beslut att åtta vård- och gruppboenden inte längre ska drivas av kommunen vållat stor debatt.
Men politikerna menar att det finns fler fördelar med att konkurransutsätta vården.
– Det är jätteviktigt att kunden har mer än en utförare. Vi tror att om man tävlar med varandra så genererar det också att man per automatik blir bättre, säger Maria Nilsson (C), vård- och omsorgsnämndens ordförande.
Maria Nilsson säger att de privata utförarna istället kan ge möjlighet till för de anställda att ha fler arbetsgivare att välja mellan.
På Stattenahemmet låter det annorlunda.
Fanns det något som var bra med det privata?
– Nej, det gjorde det inte. Det handlade om ren och skär överlevnad, säger Jenny Pedersen.
Av Helsingborgs äldreboenden finns det bara två kvar som drivs i privat regi. I våras gick tre vårdboenden och fem gruppbostäder över till kommunal regi igen då avtalet med entreprenören inte förlängdes. Dessa boenden är inte heller aktuella för att igen läggas ut på entreprenad.
Hur känns det?
– Om det skulle bli tal om att vi skulle bli privata igen så undrar jag hur många som blivit kvar här. Då hade vi nog flytt, säger Jessica Ottmar.