– När jag kom var vi inte så många. Kanske tio stycken men vi var alla olika, från Somalia, från olika arabiska länder. Det blir bråk hela tiden. De har kommit från olika kulturer, de kan inte anpassa sig och de kan inte varandras språk, kan inte förklara för varandra, säger Javad Mohammadi.
Han är 22 år och har nu bott fem år i Sverige. Under den tiden har han bott på två olika boenden för ensamkommande barn, ett i Malmö och ett i Helsingborg.
Kompisen tog sitt liv
Khalil Rezai som snart fyller 18 år har också bott på två boenden med andra killar men också i olika familjehem.
– Jag har själv bråkat med en pojke på ett boende. Vi bodde på samma rum. En kväll tog han hem fem kompisar till rummet utan att säga något till personalen. Jag sa till honom ”vi bor här, inte bara du”, säger Khali Rezai.
På ett av de första boendena han kom till fanns en kille som mådde så dåligt att han tog sitt liv. Strax innan hade de två pratat.
– Jag frågade ”hur är det?”. Han sa ”det är bra”. Efter en timme när jag var tillbaka på boendet så hade han tagit sitt liv. Jag vet inte varför, säger Khalil Rezai.
Efter det fick nästan alla flytta, berättar han.
Ständig stress
Javad Mohammadi förklarar hur det känns för många som bor på HVB-hemmen.
– Det är mycket stress. Man tänker hela tiden på hur det ska bli i framtiden, om man kan få uppehållstillstånd eller inte. Man tänker på familjen, säger han.
Nu har Khalil Rezai och Javad Mohammadi hittat en plats där de trivs. Helsingborg. Khalil bor på ett boende men har en egen lägenhet där och trivs. Båda vill bli undersköterskor.
– Många har hjälpt mig. Jag vill också hjälpa människor, säger Khalil Rezai.