Det datum som hittills har kommunicerats till de anställda är den 31 december. Men för ett par veckor sedan stod det klart att den tidsplanen inte håller.
– Vi är nu klara med avvecklingsplanen i detalj och de första delarna av fabriken stänger vid årsskiftet, sedan stänger vi successivt. De sista delarna stänger den 31 mars. Det här innebär att det föreligger ett behov av bemanning första kvartalet nästa år, säger Henrik Hjalmarsson, vd.
Findus behöver bygga upp ett lager för att sedan kunna flytta delar av produktionen i Bjuv utomlands. Hur det går med lageruppbyggnaden och hur stark försäljningen blir är det som till sist avgör när fabriken kan stänga, enligt Henrik Hjalmarsson. Hur mycket personal som kommer att behövas är oklart.
– Det är blandat, både kollektivanställda och tjänstemän.
”Det är individens val”
I juni avslutades förhandlingarna med facken som landade i en överenskommelse om avgångsvederlag för de anställda som är uppsagda från och med den 31 december.
– Det är viktigt att betona att alla tidigare överenskommelser inklusive avgångsvederlagen inte påverkas av det här. Nu startar vi diskussioner om villkoren för bemanningen första kvartalet nästa år. Det blir en möjlighet för ett antal att stanna kvar. Det är individens eget val, säger Henrik Hjalmarsson.
Men Kent Ahlgren, ordförande på Livsklubben på Findus i Bjuv är kritisk till företagets agerande.
– Jag är förbannad på ren skånska. Folk är uppsagda och har redan börjat fundera på nästa steg i livet, om det är utbildning, starta eget, söka jobb eller gå i pension. Folk har mentalt ställt om under våren och sommaren.
– Det finns kanske en eller annan som tycker att det här är bra. Men flertalet av de anställda tycker att det är negativt och förvirrande, säger han.
Dragit ut på tiden
Henrik Hjalmarsson menar att arbetet med avvecklingsplanen varit komplext och därför dragit ut på tiden.
– Det är en komplex verksamhet och därför har det tagit tid. Idealt hade det gått fortare och jag har förståelse för att människor är frustrerade, säger han.
Hur ska ni få människor att stanna kvar?
– Jag vill inte föregripa diskussionerna med facken utan vi får se vad slutsatsen blir.
Kent Ahlgren menar att det nu krävs en rejäl morot för de anställda.
– Det finns många frågor. Hur ser kompensationen ut i tid och pengar för den personal som ska jobba kvar? De måste locka med något för att de ska stanna, säger Kent Ahlgren.