Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den kraftiga överbeläggningen på Kriminalvårdens häkte i Helsingborg tvingar polisen att transportera gripna till arrester i hela Skåne och Småland. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Häkteskaoset: Polisen lägger arbetsdagar på att köra gripna

Publicerad

Häktet i Helsingborg är mer än överfullt. Då använder Kriminalvården polisens arrest för att hysa häktade – och polisen tvingas då åka långa sträckor med gripna för att hitta en plats för dem.

När SVT Nyheter Helsingborg träffar Mattias Sigfridsson, polischef för Nordvästskåne, är sju av polisens arrester upptagna av Kriminalvården.

– Vi har konstant mellan fem och tio häktade som sitter här, vilket egentligen är mot reglerna, säger han

Men det händer också att hela arresten är fyllda av häktade personer. Häktet, som ligger granne med polishuset, har stora problem med bristen på egna celler.

Tar resurser från polisarbetet

Då måste polisen åka till någon annan kommun i Skåne för att kunna placera gripna personer. Eller senare, för att förhöra dem.

– Men vi har också tvingats köra ända till Västervik, säger Mattias Sigfridsson.

Han fortsätter:

– Det här tar resurser från vårt arbete och vår förmåga att förebygga brott. Det är dessutom belastande både för de häktade och vår personal.

I videon ovan berättar han mer om problemen som situationen för med sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.