Foto: Linda Ekström

Här gräver arkeologerna fram fynd från järnåldern

Uppdaterad
Publicerad

Fornlämningarna duggar tätt kring Söderåsen och just nu gräver arkeologer utanför Ljungbyhed.

På tidigare outforskad mark har de gjort flera betydande fynd från järnåldern.

En bit in i skogen utanför Ljungbyhed ska det snart grävas ner en ny råvattenledning. Men innan bygget kan starta måste arkeologerna först noggrant gå igenom området.

Fynden visar att här framställdes det järn för 1500 år sedan.

– Vi kan se att man har producerat järn här under 400-600-talet, berättar Fredrik Larsson som är arkeolog.

– Här har vi en bit myrmalm och det är råvaruprodukten för att producera järn, säger han och visar upp ett av fynden.

Plats för framställning av järn

Några boplatser har man inte hittat här, men bitar från ugnar, rester och slaggprodukter från framställning av järn finns det gott om.

– Här har vi möjligtvis hittat resterna av en ugn, säger arkeologen Anna-Sara Noge. Vi har i alla fall bränd lera i ett stråk här och mycket sot, visar hon. Men först måste vi försiktigt skrapa av mer jord innan vi vet.

– Vi har här en bit av en ugnsvägg, den slog man sönder för att få ut det färdiga järnet, säger Fredrik Larsson och håller en bit hård lera i handen.

– Järnet har sedan använts till knivar, yxor och kanske vapen, fortsätter han. Sen tror vi att de även hade järnet som handelsvara med andra områden.

Hoppas på en hel ugn

Samtidigt som romarriket gick under nere i europa höll man alltså som bäst på att smälta järn här i skåne. Fynden hjälper arkeologerna att förstå hur framställningen gick till och vilken kvalité järnet hade på den tiden.

– Slagget som vi hittat är restprodukten av järnframställning och det är det vi har väldigt mycket av på den här platsen, säger Fredrik.

– Det som hade varit extra intressant att hitta nu är tydligare ugnslämningar. Vi har våra ugnsdelar, så en hel ugn eller några stycken hade varit väldigt bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.