Vid årsskiftet fanns fortfarande nio hyrläkare kvar på heltid inom verksamheten. När stoppet nu trätt i kraft ersätts hyrläkarna bland annat genom att ordinarie personal går in på extrapass och jobbar på fritiden.
– Alla 320 läkare inom psykiatridivisionen har blivit erbjudna att jobba extra och stötta upp de mest utsatta verksamheterna. Det kan handla om ett extrapass eller att man några dagar under ledighet efter en jour jobbar på en avdelning på en annan ort, säger Katarina Viebke.
Värst i Ängelholm och Landskrona
Det är öppenmottagningarna i Ängelholm, Landskrona och Hässleholm, men även på två slutenavdelningar i Helsingborg som det råder läkarbrist efter hyrläkarstoppet.
I Ängelholm och Landskrona är i stort sett bara hälften av läkartjänsterna tillsatta och då har ändå slutenvårdsavdelningen i Ängelholm lagts ned. I Kristianstad löste sig situationen i sista sekund i och med en rekrytering i januari.
Ledig tid är ju till för återhämtning, finns det inte en risk att ni tröttar ut er personal?
– Det finns såklart en risk för det. Men det är bättre att läkarna jobbar extra hos än att de jobbar som hyrläkare i något annat landsting vilket det finns exempel på. Det krävs även ett godkännande från läkarens chef för extrajobb just för att säkra patientsäkerheten, säger Katarina Viebke.
17 läkare vill jobba på ledig tid
Hittills har 17 läkare nappat på att jobba extra på sin fritid.
Sedan politikerna i höstas fattade beslut om att inte längre ha hyrläkare i psykiatrivården har verksamheten lyckats nyrekrytera 16 personer – men alla de läkarna jobbar inte heltid.
– Jag hade behövt anställa cirka tjugo läkare. Men det råder brist på läkare, säger Katarina Viebke som menar att hyrläkarstoppet är en bra reform som på lång sikt gynnar verksamheten och höjer kvalitén.
Kostnaden för hyrläkarna inom psykiatrin i Skåne
2016: 56 miljoner kronor
2015: 45 miljoner kronor
Som mest var 18 hyrläkare inne samtidigt och på heltid under 2016.
Källa: Region Skåne