Foto: SVT

Ville inte ta i hand – fick inte jobba kvar

Uppdaterad
Publicerad

En man som av religiösa skäl inte ville skaka hand med kvinnor fick inte fortsatt jobb. Nu stäms Helsingborgs stad för diskriminering.

En man fick inte fortsatt arbete i kommunen för att han inte hälsar på kvinnor genom att ta hand. Det är diskriminering på grund av religion, menar Malmö mot Diskriminerings jurister, som stämt staden. Organisationen kräver 20 000 kronor i diskrimineringsersättning för kränkning. Men kommunalrådet med ansvar för personalfrågor har en annan uppfattning.

– Det måste vara individen som själv väljer hur man hälsar på sina arbetskamrater, men i den här frågan handlar det om att en man med hänvisning till sin religiösa tro vill ha rätten att negativt särbehandla kvinnor, och den ordningen kan vi inte ha, säger Maria Winberg Nordström (L), kommunalråd och ordförande i stadens HR-utskott.

Hälsar med handen mot hjärtat

– Jag förstår inte varför någon skulle ta illa upp av att jag hälsar med handen mot hjärtat. Jag är praktiserande, religiös muslim och vill följa min religion. Och det är inte bara män som inte skakar hand med kvinnor, det finns också kvinnor som inte vill skaka hand med män, säger mannen till SVT Nyheter Helsingborg.

Har du mötts av reaktioner förut på ditt sätt att hälsa på kvinnor?

– Ja, vissa blir förvånade eller arga, andra har inget emot det. Ibland ber de om ursäkt för att de sträckt fram handen.

Mannen var timanställd – fick inga arbetspass

Mannen var timanställd i en kommunal verksamhet när hans chef berättade att andra anställda hade klagat på att han inte skakade hand med kvinnor.

Han förklarade att det stred mot hans religiösa övertygelse – han hälsar på kvinnor genom att föra handen till hjärtat och nicka för att visa respekt. Men chefen sa då att han troligen inte skulle få fler arbetspass inbokade – och så blev det.

– Jag trodde inte man kunde bli sparkad för en sådan sak, jag har ju inte misskött mitt jobb, säger mannen till SVT Nyheter Helsingborg.

Frågan har väckt debatt under våren

Debatten om rätten att ta i hand eller inte har pågått under våren, senast hos gränspolisen i Skåne. Grundlagens likabehandlingsprincip omfattar både religion och kön.

Är det inte fritt att ha en trosuppfattning som anställd i Helsingborgs stad?

– Jo, absolut. Man får ha vilka åsikter man vill och man får tro på vad man vill – men man får inte bete sig hur som helt, det är det som egentligen är kärnan, säger Maria Winberg Nordström.

Helsingborgs stad ska nu skriva ett svar till tingsrätten.

– Nu ska juridiken ha sin gång, men det är min uppfattning att i Helsingborg har vi värden som handlar om jämställdhet och likabehandling, och en arbetsgivare måste ha rätt att skydda de här värdena. Så det är bra att frågan prövas, säger Maria Winberg Nordström.

Vad hoppas du uppnå med tingsrättens prövning?

– Det jag vill är att mota diskrimineringen och rasismen som ökar mot muslimer. Jag känner jag kan hjälpa många, säger mannen.

Malmö mot Diskriminering har semesterstängt och har inte gått att nå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.