Ann-Christine Borgman (MP) är ordförande för socialnämnden i Helsingborg. Foto: SVT/Helsingborg Stad

”Naturligtvis är det ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att ligga i fas med utvecklingen och det krävs fler verktyg för att komma till rätta med ungdomars brottslighet. Det menar Ann-Christine Borgman (MP), som är ansvarig för vården av unga kriminella i Helsingborg.

SVT Nyheter Helsingborg har granskat 48 unga kriminella i Helsingborg. Socialtjänsten kände till 30 av 48 av dem, drygt 60 procent, innan de i åldern 15-20 år dömdes för grova brott.

Vilket kvitto ger det på socialtjänstens arbete? 

Unga kriminella

– Om man ser det utifrån den begränsade gruppen, för då har ni inte sett dem som det faktiskt har gått bra för, så är det naturligtvis ett misslyckande just när det gäller de enskilda individerna, säger Ann-Christine Borgman (MP), ordförande för socialnämnden i Helsingborg.

Kriminaliteten ökar istället för minskar

Socialtjänstens förebyggande och vårdande arbete har alltså inte fungerat i de 30 fall som SVT har granskat. I flera fall har brottsligheten till och med accelererat under tiden ungdomarna fått insatser från socialtjänsten. 

– Jag tror att det är svårt att ligga i fas med utvecklingen, och det gör vi inte. Vi måste utveckla metoder för att kunna bryta kriminaliteten, säger Ann-Christine Borgman.

Efterlyser verktyg för att hantera ungdomarna

Hon efterlyser bland annat fler verktyg från nationellt håll.

– Vi borde utveckla institutionerna för den yngre gruppen, så de inte placeras tillsammans med äldre som är längre komna i den kriminella banan och kan använda de yngre i sin kriminalitet, säger Ann-Christine Borgman.

Samtidigt säger Ann-Christine Borgman att det pågår ett utvecklingsarbete. Krimteamet, där socialsekreterare jobbar tillsammans med polis, fick nyligen en miljon kronor extra och det finns trygghetsvärdar i de utsatta områdena.

- Vi ser ju inte resultatet av de insatser vi har gjort än. Det är ett långsiktigt arbete, säger Ann-Christine Borgman.

Frivilliga insatser framför tvång

Hon menar att de frivilliga insatserna är att föredra framför tvångsvård, som kanske går emot individens eller familjens vilja.

– När vi tar till tvångsvård är det inte bara en inlåsning utan det är också en möjlighet för den unge att bli utredd och få behandling. Det kan också vara ett skydd. För i de kriminella miljöerna så är de unga väldigt utsatta för våld, narkotika och misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga kriminella

Mer i ämnet