Foto: TT

Sven Andersson lämnar HIF

Uppdaterad
Publicerad

Nästa HIF:are att lämna klubben inför säsongsstarten blir Sven Andersson. Efter nästan 24 år i Helsingborgs IF ska den allsvenske legendaren nu fortsätta karriären som målvaktstränare i IFK Göteborg.

– Jag tycker det är jättekul för Sven och att han är väl värd denna chansen. Vi önskar honom ett stort lycka till och hoppas få se honom i HIF någon gång i framtiden, säger HIF:s klubbdirektör Mats-Ola Schulze i ett pressmeddelande.

Sven Andersson kom till Helsingborgs IF 1993 och blev framröstad till årets HIF:are både det året och guldåret 1999. Målvaktsprofilen har gjort 400 matcher för klubben och flest allsvenska matcher genom tiderna, 431 stycken.

– I november 1992 frågade Bosse Nilsson mig om jag kunde tänka mig att spela för HIF. Då kunde jag inte drömma om att jag skulle spela för klubben i nio år, vinna SM-guld, cup-guld samt spela Champions League, säger Sven Andersson.

Andersson lämnade HIF 2001 för sex månader i West Ham innan han lade fotbollsskorna på hyllan. Sedan återvände han till Helsingborg för att vara målvaktstränare för HIF:s A-lag. Sedan 2015 har Sven Andersson varit assisterande tränare för Akademilaget.

– Det som fick mig att ta beslutet är möjligheten att ställas inför en ny utmaning och att åter få uppleva stormatcher i allsvenskan. Jag vill tacka alla HIF:are för alla de här åren som jag varit en del av HIF och föreningen kommer för alltid att vara en del av mig, fortsätter Andersson.

– Alla vet att han är en duktig målvaktstränare, men hans kunskap inom försvarsspel, anfallsspel, taktik och analys har varit ovärderliga, säger HIF-ungdoms sportchef Jonas Ohlander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.