Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inom loppet av en vecka har det varit ett flertal skjutningar i Helsingborg. I videon får du höra polischefen och en boende på Söder i Helsingborg. Foto: Teresia Loive/SVT

Tredje skjutningen i Helsingborg inom loppet av en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Tre skjutningar inom loppet av en vecka. Det är kvittot för den senaste tidens våldsvåg i Helsingborg. Och flera av de misstänkta gärningspersonerna är under 18 år.

Torsdagskvällens våldsdåd på GA-torg i södra Helsingborg var den tredje skjutningen på de senaste fem dagarna. Där sköts en man i 35-årsåldern mitt bland grönsaksstånden vid torghandeln. Han fick föras till sjukhus men kunde samma kväll höras av polisen.

– Det är en ensam gärningsman som avlossar ett antal skott och i samband med detta blir en man skottskadad. Strax efter brottet grep vi en man, han är nu släppt och inte längre misstänkt, säger Karim Ottosson, polischef i Helsingborg.

Den skottskadade 35-åringen vårdas fortfarande på sjukhus men är inte allvarligt skadad. Det var den åttonde skjutningen för i år i kommunen men vem som ligger bakom är idag oklart.

– Vi har ingen misstänkt i nuläget men vi har en god bild över händelseförloppet, säger Karim Ottosson.

Tredje skjutningen på Västra Berga

I söndags besköts en lägenhet på Västra Berga med flera skott. Kort därefter greps två pojkar i 15-årsåldern från Småland, misstänkta för mordförsök. Samma byggnad har blivit beskjuten två gånger tidigare men i söndags var den tom och den misstänkte måltavlan har flyttat från adressen.

De två misstänkta pojkarna agerade därför troligtvis på gammal information.

Polisen: ”Undersöker kopplingar”

Dygnet tidigare avlossades flera skott, också det på Söder, men där är både måltavla och förövare okända. Däremot har polisen kunnat se delar av händelsen via övervakningskameror och kunnat höra flera vittnen om händelsen.

Huruvida de två skjutningarna på Söder hänger ihop är för tidigt att säga.

– Det är geografiskt på samma plats och det är en av delarna som vi tar med oss i utredningen.

Ser vi en eskalering av våldet i Helsingborg?

– Vi har lagfört och låst in många och då kan det bubbla till och uppstå flera konflikter. Under årens lopp har det varit upp och ned, vi är rätt utsatta med sprängningar och skjutningar och tyvärr är det något som förekommer i hela riket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.