• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Verksamhetschefen: Situationen är akut

Uppdaterad
Publicerad

I ett mail skickat till högst ansvariga tjänstemän och politiker stämmer nu även verksamhetschefen för barn- och ungdomsavdelningen på Helsingborgs lasarett in i beskrivningen om att läget är akut.

– Jag delar min personals beskrivning av läget, situationen är mycket ansträngd. Vi har för få händer på avdelningarna. Det innebär mindre tid för patienterna och det här är något jag varnat för och meddelat uppåt i organisationen under en längre tid, säger Jan Neiderud som är verksamhetschef för barn och ungdom.

I ett mail som han skickade imorse, och som SVT Nyheter Helsingborg tagit del av, skriver han å hela ledningsgruppens vägnar att: ”Vi som ledningsgrupp känner oss övergivna och bakbundna i detta låsta läge som uppstått utifrån personalgruppernas och våra krav på förbättrad arbetsmiljö.”

Patientsäkerheten hotas vid fler uppsägningar

Mailet är adresserat till förvaltningschefen Björn Zackrisson, divisionschef Steen Ekdahl och till ansvarig politiker Yvonne Augustin (S) som är ordförande i sjukvårdsnämnd sund. Där framgår tydligt att de anser att situationen inte tas på tillräckligt stort allvar och att det är patientsäkerheten för de yngsta medborgarna som står på spel. Skulle det scenariot bli verklighet måste lasarettet vidta andra åtgärder, till exempel ta ställning till var vården ska förläggas i framtiden.

– Som tur är har jag inte kännedom om något fall som uppstått där någon patient drabbats, idag är patientsäkerheten god, men det beror uteslutande på att min personal ställer upp och tar på sig fler pass än i en normalsituation, säger Jan Neiderud.

Han vittnar om ökande kort- och långtidssjukskrivningar bland personalen som inte kan uteslutas beror på personalens arbetssituation.

Uppsägningar hotar

Nu har sjuksköterskorna på barn- och ungdomsavdelningen, barnakuten samt neonatalavdelningen ställt liknande krav som barnmorskorna gjorde i början av sommaren. De kräver bättre tid för återhämtning annars hotar de med uppsägningar.

– Jag har inte mandat att hantera hotet om uppsägningar och tillmötesgå deras krav. Vi befinner oss i en akut situation, och när vi får beskedet av ledningen att de inte tänker bemöta sjuksköterskornas krav på avlastning i schemat måste jag varna för konsekvenserna. Vi befarar att de ansvariga väntar in massuppsägningar innan de agerar, säger Jan Neiderud.

Något som han och ledningsgruppen även skriver i sitt mail:

”Vi tolkar det som att högsta ledning inväntar uppsägningar och först när dessa kommer tar högsta ledning tag i problematiken med dialog och åtgärder. Om scenariet med massuppsägningar uppstår drabbas patienten som då står utan god och säker vård.”

Larmat i åratal

Totalt jobbar femtiosju sjuksköterskor fördelade på barnakuten, neonatalavdelningen samt barn- och ungdomsavdelningen. Versksamhetschefen Jan Neiderud kan inte precisera hur många fler han skulle behöva anställa för att verksamheten ska bedrivas på ett bra sätt utan att bli för ansträngande för personalen.

Han säger att han påpekat den ansträngda situationen i ett par år utan att få gehör. Ytterligare en aspekt som försvårar situationen är bristen på personal att rekrytera.

– Vi har fått besked om att man ska se över grundbemanningen, men det kommer ta tid att rekrytera, det råder brist på erfarna sjuksköterskor. Viktigast nu är att se till att behålla den personal vi har, säger Jan Neiderud.

SVT Nyheter Helsingborg har sökt både förvaltningschefen Björn Zackrisson och Yvonne Augustin (S), ordförande i sjukvårdsnämnd sund för en kommentar.

Läs hela brevet

Till

Förvaltningschef Björn Zackrisson, Skånevård Sund

Ordförande Yvonne Augustin, Sjukvårdsnämnd Sund

Divisionschef Steen Ekdahl

HR chef Linda Bendz

Personalläget inom VO barn och ungdom i Skånevård Sund

I morse var vi i ledningsgruppen kallade av divisionschefen i Skånevård Sund till ett uppföljande möte kring den rådande personalsituation inom VO Barn och ungdom och då specifikt inom neonatalavdelningen, barn- och ungdomsavdelningen och barn-och ungdomsakuten. Vid mötet kom enbart HR chefen. Vi var anmodade att under gångna veckan ha fortsatt samverkan med företrädare för Vårdförbundet kring de krav som ställts med återhämtningstid och resurser m. m. Vi redovisade i morse att kraven ligger fast.

Vi som ledningsgrupp känner oss övergivna och bakbundna i detta låsta läge som uppstått utifrån personalgruppernas och våra krav på förbättrad arbetsmiljö. Vi har inga mandat att hantera kraven.  Ett reellt hot om uppsägningar föreligger.  Vi tolkar det som att högsta ledning inväntar uppsägningar och först när dessa kommer tar högsta ledning tag i problematiken med dialog och åtgärder. Om scenariet med massuppsägningar uppstår drabbas patienten som då står utan god och säker vård. Arbetsmiljön är redan hårt drabbad med risk för svår psykosocial ohälsa.

Nu önskar ledningsgruppen för verksamhetsområde Barn och ungdom i Skånevård Sund omgående möte med förvaltningschefen och politiskt ansvarig kring den allvarliga situation som föreligger inom verksamhetsområdet och hur denna ska hanteras.

För ledningsgruppen i VO Barn och Ungdom Skånevård Sund genom

Jan Neiderud

Verksamhetschef

Verksamhetsområde Barn och ungdom

Divisionen för specialiserad närsjukvård

Skånevård Sund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.