Camilla Mikkelsen, Katrin Bergmark bor i Mörarp och kommer att bli nära grannar till verken. Björn Kuylenstierna är vd för Sagobrunnens förskola som även den kommer att ligga nära vindkraftsparken. Foto: Jessica Bloem

Vindkraftspark oroar över kommungränsen

Uppdaterad
Publicerad

Sex vindkraftverk nästan lika höga som Turning Torso planeras i utkanten av Helsingborg. Boende i området är oroliga för hur de kommer att påverkas.

Katrin Bergmark och hennes familj bor knappt en kilometer från där verken är planerade. Tillsammans har hon och grannen Camilla Mikkelsen samlat ihop över 200 namn från boende i området som protesterar mot planerna.

– Vi känner stor oro eftersom det finns många frågetecken och oklartheter kring det här. Det här är ingenting vi vill ha nära våra barn eller oss själva, säger Katrin Bergmark.

– Man blir klart upprörd därför att man känner sig maktlös. Det känns som att man stångar sig blodig in i väggen, säger Camilla Mikkelsen.

Förskola granne med verken

Mellan 600-700 meter från de tänkta vindkraftverken ligger Sagobrunnens förskola som idag har 50 barn.

– Det finns forskning som säger att vi påverkas av lågfrekvent ljud mer än vi tror. Och eftersom det är barn vi pratar om så vet jag inte på vilket annat sätt man ska kunna tala om att man måste tänka två gånger innan man gör något sådant här. Vi är oroliga för att de minsta medborgarna i kommunen inte ska få göra sin röst hörd gentemot de här stora byggprojekten, säger Björn Kuylenstierna, vd för förskolan.

Vindkraftsparken planeras inom Helsingborgs kommungräns men Hyllinge- och Bjuvsborna kommer att påverkas både av både ljudet och av skuggor.

Bjuv säger nej

Bjuv är helt emot verken eftersom politikerna inte vill ha dem så nära bebyggelsen. Åstorp, dit Hyllinge hör, säger ja förutsatt att en mer ordentlig bulleranalys görs.

Helsingborg väntas också säga ja till planerna under tisdagens kommunstyrelsesammanträde. Därmed utnyttjar kommunen inte sin vetorätt och beslutet är en förutsättning för att vindkraftsparken överhuvudtaget ska bli av.

– Det finns riktvärden för buller och skuggning som vi kommer se till att de efterlevs. Det här har varit en process under tio år där området har varit utpekat som möjligt för etablering av vindkraft. Det har varit många diskussioner kring det här och vi har tidigare flyttat fram vårt beslut och nu imorgon (tisdag) är vi redo att ta det, säger Marcus Friberg (MP) kommunalråd i Helsingborg.

Länsstyrelsen avgör

De boende har låtit en konsult göra en egen analys av verken vid sidan av den miljö- och konsekvensbeskrivning som gjorts. Konsultens rapport har skickats till politikerna i Helsingborg men har hittills ignorerats, enligt grannarna. Men Marcus Friberg tycker att politikerna har lyssnat på de boende.

 – Jag känner att vi har tagit till oss de åsikter som finns därute och lyssnat till dem, säger han.

Även om Helsingborgs stad nu ger grönt ljus för planerna så är det hos länsstyrelsen som avgörandet ligger.

– Det kan ändå bli ett nej från oss. Vi går igenom ansökan igen och kollar verkens placering, påverkan på människor, boende, fåglar och kulturmiljö, säger Göran Fagerström, miljöskyddshandläggare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.