På tisdagen fattade kommunstyrelsen i Ragunda kommun flera beslut hur de tillfälligt ska lösa skolkrisen i kommunen. Foto: SVT

Beslutet: Elever i Bispgården flyttas till skola i Hammarstrand

Uppdaterad
Publicerad

Ragunda kommun ligger nästan 10 miljoner back och nu behöver kommunen få bukt på sin ekonomi. På tisdagen tog kommunstyrelsen ett första beslut i sin besparingsplan som bland annat innebär att elever i Bispgården tvingas gå i skola i Hammarstrand i ett år framöver.

Bakgrunden till beslutet är enligt kommunen bristande resurser och organisatoriska utmaningar som följer av att vara fyra skolenheter med varierat elevantal.

Dessa brister gäller såväl lokaler samt tillgång till behörig personal.

Ragundaskolor

– Det handlar inte bara om pengar, utan det handlar personalens arbetsmiljö och bra pedagogiska lokaler för barnen och eleverna, säger Anton Hammar (S), kommunstyrelsens ordförande.

Elever tvingas byta skola tillfälligt

I förslaget som tagits fram inför kommunstyrelsens möte så pekas tre punkter för få tid att utreda och slå fast för kommande skolstruktur:

• Järåskolans elever flyttas till Kullstaskolan i Hammarstrand.

• Småfolkets förskola i Bispgården flyttar ner till modulerna. Orsaken är att förskolan är i behov av omfattande renoveringar och åtgärder för att få lokalen i godtagbart skick.

• Fritidshemmet fortsätter att bedrivas i modulerna.

Det var också de förslag kommunstyrelsen klubbade igenom.

Får skolskjuts

De elever som påverkas kommer få rätt till skolskjuts till och från skolan. Det kommer även finnas möjlighet att lämna barnen på fritids för exempelvis vårdnadshavare som börjar arbeta tidigt eller pendlar.

– Vi vill kunna hjälpa till så mycket i vardagspusslet, säger Anton Hammar.

Beslut ska tas i höst

Planen är ettårig och kommer gälla från höstterminen. Beslutet beskrivs under innevarande år spara omkring 1 miljon kronor inom förskolan. I övrig skolverksamhet beräknas man spara cirka 650 000 kronor.

Efter detta år är planen att modulerna ska avvecklas, något som ska spara cirka 1 miljon kronor årligen.

– Vi kommer ta ett beslut i höst för en långsiktig skolstruktur så att vi slipper sådana här nödlösningar som varit tidigare, säger Anton Hammar.

Kommunstyrelsen har inte tagit något beslut om befintliga lokaler ska rustas upp eller om de ska hitta nya lokaler för eleverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ragundaskolor

Mer i ämnet