Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jämtkrafts vd, Ylva Andersson berättar varför tidsplanen ändras. Foto: 3D House & Nordisk Kombinationer Arkitekter och Maria Harning/SVT

Datacenter i Östersund försenas

Uppdaterad
Publicerad

Jämtkraft väljer att avbryta en upphandling för arbeten på den fastighet där Ecodatacenter ska etablera verksamhet. Det innebär att projektet kan försenas.

När planerarna på ett stort datacenter i Östersund presenterades för ett år sedan, sas att spaden skulle i jorden i år. Hela etableringen skulle vara klar 2026.

Men så blir inte fallet.

Datacenter i Östersund

Jämtkraft, som äger en av fastigheterna för etableringen, väljer att dra ner på takten i de förberedande arbetena, och avbryter en upphandling om markarbeten.

– Vi hade först tänkt ett snabbspår, med en elanslutning med lägre effekt, och med risk för avbrott, men det är inte intressant för de som vill etablera verksamhet, säger Ylva Andersson, vd på Jämtkraft till SVT Nyheter Jämtland.

– Nu jobbar vi mot en anslutning till det nya elnätet, med en helt avbrottsfri anslutning andra halvan av 2027, säger hon.

SVT har pratat med John Wernvik på Ecodatacenter som säger att förseningen inte påverkar planerna nämnvärt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Datacenter i Östersund

Mer i ämnet