Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se insidan av Sveriges längsta undervattensgrotta i Bjurälven – nu ska den bli 3D-modell. I klippet berättar expeditionsledaren Mats Fröjdenlund. Foto: Mikael Tilja, Anders Enander, Mats Fröjdenholm

Följ med på extremdykning i Sveriges längsta undervattensgrotta i Bjurälven

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en pusselbit har lagts till kartläggningen av landets längsta undervattensgrotta i Bjurälven i norra Jämtland.

Det är femtonde året i rad som grottforskare är på plats och genomför en extremt påfrestande dykning – som i år ska resultera i en 3D-modell av undervattensgrottan.

Det handlar om en pågående kartläggning av Sveriges längsta undervattensgrotta, belägen i naturreservatet Bjurälven i nordvästra Jämtland – inte långt från byn Stora Blåsjön i Strömsunds kommun.

I år deltog 14 grottforskare vid utforskningen av det omfattande grottsystemet.

Tre kilometer är kartlagt

Trots att det här var 15e året som forskare undersökte grottsystemet finns det ändå nya fynd att göra, konstaterar den tillförordnade expeditionsledaren Mats Fröjdenlund.

– Första gången vi var här så tänkte vi att det här fixar vi lätt på ett besök, men det har visat sig att det tar ju aldrig slut, säger han.

Omkring tre kilometer har karterats så här långt. Hur mycket som återstår att kartlägga vet ännu ingen.

Extrem dykning

Dykning i undervattensgrottor vintertid innebär stora utmaningar. Det är den mest extrema dykning som finns, enligt Mats Fröjdenlund, som är grottforskare och som deltagit vid dykningarna under 13 av de 15 åren. Utmaningarna gör att det är ett begränsat antal personer som dykt i grottsystemet.

– Fler har varit på månen än i de här grottgångarna, säger Mats Fröjdenlund.

Årets expedition ska resultera i en 3D-modell av undervattensgrottan för att alla som inte kan dyka där ändå ska få en upplevelse av den.

Expedition Bjurälven

Expedition Bjurälven är en grottdykningsexpedtion till Sveriges längsta undervattensgrotta. Expeditionen har anordnats av medlemmar inom grottforskningsförbundet Sveriges Speleologförbund, SSF, sedan 2011.

Kartläggningen av grottan har pågått i totalt 15 år.

Fotografer i videon ovan är Mikael Tilja, Anders Etander och Mats Fröjdenlund. 3D-grafiken är skapad av Martin Fregelius.

Dykare är Ane Mengshoel.

Expeditionen får sin finansiering bland annat genom företagssponsring.

Speleologi betyder läran om grottor.

Källa: Sveriges Speleologförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.