Nackkotor och skinnslamsor från korna stack upp ur snön. Nu åtalas djurägaren för djurplågeri. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Kor fastnade i vattenfyllt dike och dog – länsbo åtalas för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

En man i Jämtlands län åtalas för djurplågeri efter att tre av hans kor dött i ett vattenfyllt dike där de gått ner sig, fastnat och inte kunnat ta sig upp.

Mannen misstänks ha utsatt sina kor för lidande genom vanvård och åtalas för två fall av djurplågeri.

Enligt åklagaren har länsbon lämnat sina kor utan skyddsåtgärder i en hage där det löper ett vattenfyllt dike. Konsekvensen har blivit att tre kor dött efter att ha gått ner sig i diket och fastnat.

Skedde vid två tillfällen

Vid det första tillfället, i höstas gick två kor ned sig i det vattenfyllda diket, och dog efter att inte ha kunnat ta sig upp, enligt åtalet.

Vid det andra tillfället – någon gång mellan december ifjol och janari i år – har ytterligare en ko gått ner sig i diket, fastnat och dött.

Tre vittnen har i förhör berättat att de sett de döda korna, enligt åtalet.

Länsbon medger en del av det han åtalas för, men förnekar samtidigt andra anklagelsepunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.