Kungaparet i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

I dag är kungaparet på besök i Jämtlands län med anledning av att kungen i år firar 40 år på tronen. Många platser ska besökas under dagen, men det enda mötet med undersåtarna skedde i Badhusparken i Östersund. Där var SVT på plats.

Kungens besök börjarde på Tännäs Myskoxcentrum, dit kungaparet anlände i helikopter. Företagaren Stefan Mörtberg beskriver på telefonen besöket som ”lysande” och ”mycket lyckat”.

– Det var ett mycket intresserat kungapar som var här. Kungen fick mata den största tjuren, Härje, direkt ur handen, det är inte så vanligt, säger Stefan Mörtberg.

El till Hosjöbotten

Vad betyder besöket för er?

– Vi är jätteglada för besöket. Det är ett fint betyg åt vårt arbete med myskoxarna att kungaparet ville komma hit till Härjedalen. Och en stor ära för oss att de kom, säger han.

Efter 45 minuter i Myskoxcentrum åkte kungaparet vidare till Hosjöbottnarnas sameläger, som ligger väster om Bydalsfjällen. Frågorna som enligt programmet togs upp där var rennäringen, rovdjursproblematiken, turism och byns arbete med att få en permanent elförbindelse.

Vid lunchtid fick allmänheten äntligen chansen att se kungaparet. Klockan halv ett dånade två militärhelikoptrar förbi ovanför Badhusparken i Östersund och femton minuter senare dök kungaparet upp med buss. Tusentals flaggviftande och mobilfotograferande jämtar, härjedalingar och andra välkomnade dem från publikens sida av avspärrningarna. Kungen och drottningen tog emot blommor och skakade hand med dem som stod närmast staketet. Sedan tog de plats på scenen.

Landshövding Britt Bohlin och kommunstyrelsens orförande i Östersunds kommun, AnnSofie Andersson, höll varsitt tal och överlämnade gåvor till kungaparet i form av sameslöjd respektive ett äppleträd som ska planteras i Badhusparken.

Kungen nämnde i sitt tal att han har ett speciellt band till Jämtland eftersom han tidigare varit hertig här, och att familjen har en sportstuga i Storlien som genom åren varit välbesökt.

– Det känns litegrann som att komma tillbaka, sa han.

Störst jubel fick kungen när han förklarade varför Jämtland var det 21:a och därmed det sista länet han besöker detta år på sin rundresa:

– Det är klart, man sparar väl alltid det bästa till sist.

Utöver ovanstående publikfrierier nämnde kungen även skogen, energin, besöksnäringen och inte minst vinteridrotten som viktiga områden för Jämtlands län.

– Jag brukar alltid berätta om de VM och professionella arrangemang som genomförs här och i Åre, och jag kommer att stötta dem i framtiden också, sa han.

Lunch utspisades därefter i Rådhuset tillsammans med ett 60-tal gäster. Värd för lunchen var kommunalstyrelsens ordförande i Östersunds kommun, AnnSofie Andersson. Sedan begav sig kungaparet till Nationellt vintersportcentrum, Sommarhagen på Frösön, och representationen avslutas med middag på länsresidenset i Östersund, där landshövdingen Britt Bohlin är värd och cirka 50 gäster är inbjudna.

Kungaparet stannar inte kvar över natten, utan reser hem till Stockholm efter besöket. Jämtland avslutar kungaparets ”Eriksgata” där samtliga län i Sverige har besökts. Till helgen högtidlighålls kungens 40-årsfirande på tronen genom flera evenemang i huvudstaden. Näst Gustaf V, är Carl XVI Gustaf den kung som regerat längst i Sverige. Sitter han kvar på tronen i ytterligare tre år kniper han förstaplatsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

El till Hosjöbotten

Mer i ämnet