Det var under helgen som två spektakulära överfall inträffade i Östersund. En kvinna ringde polisen och berättade att hon blivit attackerad av tre, för henne, okända unga män och senare på natten fick polisen in ett samtal från en kvinna som berättade att hon har blivit oprovocerat slagen i ansiktet av en för henne okänd man.
Det är ännu oklart om det finns något samband mellan händelserna.
Under måndagen valde polisen att kalla till en presskonferens och varna kvinnor i Östersund för att röra sig ensamma nattetid. Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S), reagerade starkt på polisens varning och menade att polisen borde kontaktat kommunen först.
Helena Lassen på kvinnojouren i Östersund säger att det är ”oacceptabelt att vi kvinnor ska uppmanas att inskränka vårt livsrum och inte kunna röra oss fritt”.
Begränsar kvinnor – istället för att skydda
SVT Jämtland har fått in många synpunkter på rapporteringen via mejl och sociala medier. De flesta är upprörda över att polisen verkar vilja begränsa kvinnors rörelsefrihet istället för att lägga skulden på förövarna:
”Återigen ska mäns våld mot kvinnor lösas genom att kvinnorna ska ta på sig ansvaret för mäns handlingar och inskränka sin egen rörelsefrihet. Om en kvinna går ut själv i kväll får hon kallt räkna med att skylla sig själv om hon blir överfallen för hon borde ju veta bättre nu när vi varnat... Det är konsekvensen av detta uttalande.” skriver Sofia Engström.
”Om kvinnor blir hotade är det då enbart kvinnors sak att skydda sig? Skulle man kunna tänka sig att ni uppmanar allmänheten att kvinnor/ flickor ska kunna räkna med att befolkningen och polisen ger skydd och är vaksamma på gärningsmännen?” undrar Kersti Jonsson retoriskt.
”Helt oacceptabelt att lägga ansvaret på kvinnorna, vilket ju händer när de resonerar så. Förstår att polisen menar väl, men det räcker inte.” skriver Lisa Holmgren.
Män vill inte bli misstänkliggjorda
Några kommentarer kommer också ifrån män som tycker att det är obehagligt att bli misstänkliggjorda:
”Jag reagerar på Helena Lassen, kvinnojouren Östersund om hon nu är rätt citerad. Jag vänder mig emot och reagerar skarpt mot att buntas ihop med ”män som ska skärpa sig”. Som om jag och alla män har en kollektiv skuld. Som om jag och de flesta män med mig går runt på kvällar och nätter och antastad kvinnor.” skriver Michael Nielsen.