Livsmedelsförsörjningen viktig när civila försvaret byggs upp

Uppdaterad
Publicerad

I ett krigs-eller katastrofläge där transporterna lamslås i hela landet skulle butikerna här i länet kunna få slut på livsmedel efter en enda dag.

LÄS OCKSÅ: Sverige ny Rysslandsfront när Nato övar

Hur ska vi då klara av livsmedelsförsörjningen i länet? Ja det är en viktig fråga att finna svar på nu när det civila försvaret ska byggas upp igen.

Ett hundratal jämtar befinner sig just nu på andra sidan gränsen i Norge och deltar i den stora militärövningen, som vi berättat om. Och det svenska försvaret SKA rustas upp – både det militära – och det civila försvaret.

– Ja det är precis som när det gäller förstärkningar av det militära försvaret så är det för omvärldsläget, försämringarna där, som gör att vi ser ett behov av att stärka upp hela samhällets förmåga, säger Karl Olsson (S), försvarsutskottet.

Ska bygga upp försvaret

Försvarsbeslutet fattades i juni. Och nu ska försvaret och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ta fram en lägesbild av samhällets behov och utmaningar.

– Man säger att under ett antal år under 90-talet och en bit in på 00-talet en strategisk paus där vi i rätt stor utsträckning bara ägnade oss åt att avveckla och montera ner de förmågor vi hade, både på den civila sidan och den militära. Och det cvilia försvaret har i princip legat helt nere, men nu ska vi bygga upp den förmågan ska i första hand vara prioriterad mot försvarsmakten och dess behov, men ser man det på lite längre sikt så handlar det att stärka hela samhällets förmåga att klara utdragna kriser och ytterst krig då, säger Karl Olsson (S) försvarsutskottet.

Hackerattack och strömavbrott

Arméchef Anders Brännström hävdade nyligen att Sverige kan befinna sig i krig om några år. Och krigföringen kan bli en helt annan än förr. Om vi till exempel drabbades av ett terrordåd i form av en hackerattack som leder till ett längre strömavbrott. Vad skulle då hända?

– Viktigast att lösa är vattenförsörjningen, den är viktig för sjukvården och för djurhållningen till exempel. Djuren kan klara sig på torrfoder men behöver vatten, säger Karl Arne Karlsson, beredskapsplanerare på länsstyrelsen.

– Många av de utmaningar vi står inför är ju i nån mening tidlösa: livsmedelsförsörjning, drivmedelsförsörjning, elsäkerhet, sedan har det därtill kommit nya utmaningar, inte minst tänker jag på digitaliseringen, att vi idag lever idag lever stora del av våra liv uppkopplade i olika digitala miljöer och att skapar sårbarheter, säger Karl Olsson (S) försvarsutskottet.

Inga lager i butikerna

Länsstyrelsen har nu fått i uppdrag att delta i uppbyggnaden av det civila försvaret. Och en viktig fråga är alltså livsmedelsförsörjningen. Hur väl länet skulle klara att vara självförsörjande i dag, vet man inte. Klart är däremot att mycket har förändrats på trettio år:

– Detaljhandeln hade ju lager här i länet på ett helt annat sätt, Konsum och Ica, hade stora lager som man kunde förse länets butiker med. Det fanns ju tidigare också helt andra bränslelager, stora cisterner utanför Östersund man kunde tänka sig att använda, säger Karl Arne Karlsson, länsstyrelsen, säger Karl Arne Karlsson, beredskapsplanerare på länsstyrelsen.

– Och att vi vet i dag att vi är väldigt beroende av att flöden fungerar, kan vara flöden av livsmedel, av drivmedel av massa olika saker. Det är en del av att leva i en globaliserad värld. vi köper och säljer med andra länder och världsdelar, så länge det funkar så funkar det ganska bra, men det bygger in oss i sårbarheter och det är sånt som vi måste analysera och förstå bättre, säger Karl Olsson.

Vad skulle det betyda för en av Östersunds större livsmedelsbutiker, som ICA Maxi, om det blev ett längre strömavbrott?

– Man får nog skilja på om det händer lokalt i Östersund, om Östersund blir utan ström i en vecka så har vi fortfarande transporter, vi kan få hit mat, då skulle vi ju i teorin åtminstone kunna starta upp, om vi skulle få tillgång till någon styrel så vi kan starta våra datassystem, där vi kan få tillräckligt belysning så vi kan garantera säkerheten i butiken, då kan vi ju sälja torrvaror, även om vi inte kan starta hela kylanläggningen, det skulle ju fungera. Om det är lokalt i Östersund. Men det skulle vara en begränsad butik. Men skulle det istället vara en krigssituation där hela Sverige är inblandad då får vi nog tänka mycket mer grundläggande då är det ju ren livsmedelsförsörjning som kanske ska ske i de här lokalerna. Det är ju inte en butik som kommer att drivas med dagens upplägg, säger Andreas Söderström, säkerhetssamordnare Ica Maxi.

Bunkra mat

Men om scenariot skulle vara fortsatt försäljning men utan påfyllande transporter – hur länge skulle det finnas varor i butiken?

– Då skulle butiken vara tömd på i vanliga fall några dagar, men säger vi att vi har en situation där människor vill bunkra mat då tömmer vi den nog på kanske en dag.

Så borde vi inte bygga upp nya stora lager av livsmedel och bränsle i länet – som förr?

– Jag tror inte att det går att gå tillbaks till som det var för trettio år sedan, utan vi är i den värld vi är. Och då måste vi agera utifrån det, säger Karl Arne Karlsson, beredskapsplanerare på länsstyrelsen.

Och hur vi ska handla, det är det länsstyrelsen och andra myndigheter ska utreda – när väl försvaret och MSB presenterat sin lägesrapport – i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.