Den misstänktes egen bild Foto: Ur polisens förundersökning

Misstänkte sabotörens egna bilder

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte jakttornssabotören tog själv bilder före och efter att jakttornen saboterats. Det framkommer i polisens förundersökning

Under onsdagen stod han då inför rätta i Östersunds tingsrätt, den man i 50-årsåldern som misstänks ligga bakom ett stort antal sabotage av jakttorn i länet. Mannen är åtalad för att ha sågat ner 15 jakttorn i länet.

Utredningen kring jakttornssabotagen är omfattar hundratals sidor. Anmälningarna kring saboterade jakttorn i länet började komma in till polisen i större omfattning 2013. Redan i augusti 2013 anhölls mannen och polisen gjorde också en husrannsakan i hans bostad, som då var i Krokoms kommun. Där beslagtogs bland annat kamera, minneskort, kartor, sågar och yxor. Efter förhör släpptes mannen.

Sabotage mot jakttorn i Jämtland

Sabotagen fortsatte

Men sabotagen av älgtorn i länet fortsatte. I november 2014 gjordes en nu husrannsakan. Den här gången i mannens lägenhet i Östersund. Mannen greps också och förhördes. På frågan om han hade något emot jakttorn svarade den misstänkte:

”Jag har ingen respekt för människor som dödar. Det spelar ingen roll om det är en fågel eller en fisk, det gäller inte någon speciell utan alla ska få leva. Älgtornen är farliga för människor, om de klättrar upp på dem kan de ramla ner. Barn också. Risken finns att de skjuter från dem och träffar en bil.”

Misstänktes ha förstört 121 torn

Mannen har hela tiden förnekat inblandning i sabotagen, men åklagaren menar att bevisläget är gott. I de beslag som gjorts vid husrannsakningarna finns många bilder som mannen själv har tagit.

Nu är han åtalad misstänkt för att ha sågat ner 15 jakttorn och ha förstört en skjutpall. Han har under utredningstiden delgivits misstankar om att ha förstört minst 121 jakttorn i länet, men han ställs inför rätta för 15 fall. Mannen är åtalad för skadegörelse, ett brott som kan ge fängelse i högst ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot jakttorn i Jämtland

Mer i ämnet