Man i röd t-shirt står vid gulmålat stenröse, ett så kallat riksröse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dan Norin har jobbat med översynen av svensk-norska gränsen. Han berättar att riksrösena är målade i gult för att synas tydligt från luften. Det är alltså inte Sverige som kuppat in en av flaggans färger. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Nu vet Sverige och Norge var gränsen går – fyra års arbete klart

Publicerad

642 riksrösen markerar gränsen mellan Sverige och Norge, mellan varje röse en spikrak gränsgata upphuggen genom landskapet. Nu har ett fyra år långt projekt med att renovera samtliga rösen och röja gränsgatan avslutats vid röset i Valsjöbyn i norra Krokoms kommun.

Vart 25:e år ska riksgränsen snyggas upp – det är sen gammalt, bokstavligen. Eftersom det är innebörden av Strömstadstraktaten från 1751. Röset i Valsjöbyn ligger nära nog mitt på landgränsen mellan Sverige och Norge. Det markerar också punkten för var ansvaret för gränsen är uppdelat. De senaste 25 åren har Sverige ansvarat för den norra delen och Norge för den södra. Vid torsdagens gränsceremoni växlades detta.

Hjärtstenen – en gammal historia

En viktig del av gränsrösena är den omålade stenen som står stolt mitt på röset. Hjärtstenens mitt är nämligen den hårfina gräns som markerar var respektive land slutar och det andra börjar. På stenen står stenens nummer (185B i Valsjöbyn) samt vilket land respektive sida av stenen vetter mot. De äldsta stenarna är från 1700-talet och bär även sigillet för vardera lands kung. För Norges del var det en dansk kung på de allra tidigaste stenarna eftersom man ännu inte blivit en egen stat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.