Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska det se ut inne i den stora landbaserade fiskodlingen i Kall i Åre kommun – och så mycket pengar saknas innan bygget av miljardprojektet kan komma igång. Vd Andreas Ericson vid Cold Lake, berättar mer i videon. Foto: Cold Lake/Marie Selander, SVT.

Så mycket saknas av miljardfinansieringen till fiskodlingen i Kall

Uppdaterad
Publicerad

Den stora landbaserade fiskodlingen av röding nära Kallsjön i Åre kommun skulle ha börjat byggas för ett år sedan.

Men byggandet har trots det inte satt igång. Det återstår fortfarande en avsevärd del av finanseringen att lösa av investeringen på nära en miljard.

– Vi är fortfarande kvar i kapitalresningsprocessen, säger vd Andreas Ericson vid Cold Lake, företaget bakom fiskodlingen.

Den skulle ha börjat byggas för ett år sedan i Kall i Åre kommun, den stor landbaserade fiskodlingen för röding, som ska bli den första i sitt slag inte bara i landet utan i världen.

Det finns småskaliga fiskodlingar av röding, men ingen storskalig och landbaserad, som den som är planerad i Kall.

Den årliga produktionen ska uppgå till 4 000 ton röding om året. Anläggningen ska använda så kallad RAS-teknik där vatten renas och återanvänds i ett slutet system.

Försenad byggstart

Hösten 2022 höll företaget samrådsmöte om planerna med byborna i Kall. Markberedning hade utförts i det område nära Kallsjön där fiskodlingen ska byggas – även en väg hade dragits dit ner.

Beskedet från företaget var då att anläggningen skulle börja byggas ett halvår senare.

Men byggarbetet skulle ha inletts för ett år sedan har fortfarande inte satt igång.

Kostnad: nära en miljard

Kostnaderna för projektet har stigit under årens lopp. Till en början skulle anläggningen kosta runt 300 miljoner, nu: omkring 900 miljoner.

Finansieringen kommer att ordnas genom ett lån från EU och via andra lån, men också genom aktieägartillskott, fastslår nu Andreas Ericson.

Hur mycket som återstår av finansieringen och när byggstarten nu är beräknad till får du reda på i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.