Vindkraftsåterbäringen lägre än man hoppats på

Strid om vindkraftspengar

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs ny vindkraft som aldrig förr, men det blir lite pengar till byarna. På många håll pratar man om att man blivit lurade och att nu krävs det lagstiftning.

I Sörviken bor Eivor Frestadius och hon kommer att få sin utsikt fullständigt förändrad av den stora vindkraftsparken Bodhögarna tvärs över sjön.

– Ja det blir ungefär 40 snurror på andra sidan sjön och det är ju både på gott och ont. Vi är ju inte negativa till vindsnurrorna. Det vi inte tycker är bra är återbäringen från vindkraftsexploatörerna som vägrar att gå med på 0,5 som ger lite pengar. Vi får bara 0,2.

Tiden håller på att rinna ut när det gäller ersättning från vindkraften. Fronten som krävde fem procent av bruttointäkten i återbäring har spruckit och idag erbjuder kraftbolagen 0,2 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.