Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingrid har ”uppfunnit” en klädpressarmaskin som ska göra att man behöver mindre material för mer kläder. Foto: Lukas Johansson/SVT

Unga fick uppfinna för en grönare framtid under Designathon i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen anordnades Designathon runt om i världen och för första gången gjorde man det också i Östersund. Ett initiativ för att få unga att förstå sambandet mellan människans konsumtionsmönster kopplad till klimatförändringar.

Årets utmaning var ”Vilken cirkulär design kan du tänka dig för en bättre framtid?” där deltagarna (som var mellan 7-12 år) fick uppfinna kreativa lösningar. Barnen fick skissa och formge sina idéer/uppfinningar och fick sedan presentera sin idé för en panel med experter inom cirkularitet, hållbarhet och design.

Syftet med evenemanget var att främja kreativitet och problemlösning hos unga, men det finns också en chans att någon av idéerna blir till verklighet.

– Alla idéer skickas in till en stor idébank så det finns en chans att någon idé plockas upp och blir något stort, berättar Karolina Nätterlund från arrangörsgruppen.

Dagen arrangerades av Designcentrum Region Jämtland/Härjedalen samt Spilloteket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.